Тазгодишните четвъртокласници са първите, които ще учат по учебни програми по новия Закон за предучилищно и училищно образование.

Така планове ще бъдат изпробвани поне по веднъж в клас. В същото време от МОН вече заформят експертна група, която да преразглежда учебните програми, по които ще се учат малчуганите в основното училище. Първа ще е математиката (виж стр. 7). Резултатите на учениците по този предмет, функционалната неграмотност у хлапетата, липсата на концентрация и загуба на интерес говорят, че е необходима подобна стъпка. По-добре е това да се случи навреме, а не да чакаме още едно поколение, което да има пропуски в знанията си. Децата, които днес са пети клас, и тези в първи, които след пет години ще са на тяхно място, са напълно различни. Първите са родени в ерата на дигиталните технологии, но вторите са израснали с тях. Затова и за тях трябва да има различни методи на преподаване, които да са съобразени с техните силни страни. Не случайно и от МОН обмислят още с постъпването си в училище малчуганите да имат часове по дигитално обучение. Така че няма нищо лошо в това да се преразгледат програмите, по които се обучават децата, стига те да бъдат обновени по начин, който да гарантира усвояването на материала.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лотария „Стипендия“

Всяка година след средата на октомври около канцелариите на университетите се струпват различни групички студентие. Причина за това е желанието им да си пробват късмета за стипендия. След като няколко дни са обикаляли за бележки за доходи и са смятали по всевъзможни формули бала, с който ще участват в класирането, е ред да подадат документи и да чакат заветните резултати.

Не ставаме за пример!

Не ставаме за пример, каквото и да си говорим, колкото и да ни се иска, си оставаме на нивото, на което се знаем. Причината е една и тя се корени дълбоко в нашата народопсихология.

“Безплатен” влак към забвението

Любимият номер на псевдобореца за чиста природа Тома Белев, когато избълва поредната наглост и придизвика обществения гняв, е да прехвърли вината от болната на здравата глава - не можело политици без морал да го клеймят.