0

К огато става въпрос да се предпазим от вариантите на коронавируса, две маски вършат ли повече работа от една? Отговор на този въпрос дават експерти от САЩ, цитирани от Ройтерс.

Когато става въпрос да се предпазим от вариантите на коронавируса, две маски вършат ли повече работа от една? Отговор на този въпрос дават експерти от САЩ, цитирани от Ройтерс.

Редица политици, сред които видепрезидентката на САЩ Камала Харис и сенатор Мит Ромни бяха забелязани да носят по две предпазни маски за лице. Главният експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи препоръча американците да последват примера им.

В рамките на чат поредицата #AskReuters в Туитър, агенция Ройтерс събира група здравни експерти, за да отговорят на въпроси за коронавируса, включително и за това кой начин за носене на предпазни средства за лице считат за правилен.

Лекари, както и специалисти в сферата на общественото здравеопазване са на мнение, че каквато и да е защита е по-добра от никаква.

"Правилният вид маска е тази, която покрива постоянно носа и устата, когато сте на обществено място", казва д-р Мат Биникър, президент на Панамериканското дружество за клинична вирусология. "В настоящия момент трябва да се съсредоточим повече върху постигането на тази цел, отколкото да се притесняваме за слагането на две маски", допълва експертът.

Ако все пак изберете да носите маските си, ето няколко експертни мнения и препоръки.

"Видът и броят на необходимите маски зависят от това къде отивате", според д-р Джош Шифър от центъра за изследване на рака "Фред Хъчинсън". "Най-важно е да поставяте маските си ефективно и да ги носите постоянно, когато сте в среда с най-висок риск от разпространение", казва експертът. Шифър препоръчва носенето на платнена маска, когато разхождаме кучето си и надграждане до маски KN95, N95 или двойна маска, когато отиваме в офис, магазин за хранителни стоки или клиника.

"Ако се носят правилно, всички маски са ефективни", казва Лорънс Гостин, директор на института "О'Нийл" към университета на Джорджтаун. Материалът и прилягането на маските обаче са от по-голяма значение, отколкото броят им.

"Носенето на две маски е неясно, тъй като не знаем от какъв материал са направени или доколко прилягат върху лицето", допълва Гостин, отбелязвайки, че хирургическите маски или KN95 осигуряват по-добра защита.

Експертите са съгласни, че ефективната маска за лице трябва да има няколко слоя. "На този етап от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията препоръчват носенето на една маска за лице с два до три слоя", отбелязва д-р Раед Двейк, директор на Института по дихателни заболявания на клиниката в Кливланд. "Ако вашата маска вече има няколко слоя, не е необходимо да носите втора", допълва той.

Ако човек реши все пак да носи две маски, д-р Чарлз Холмс от Центъра за иновации в глобалното здраве към университета на Джорджтаун препоръчва най-ефективната от тях да се слага от вътрешната страна. Например, трябва да се носи хирургическа маска над маска KN95, или текстилна над хирургическа.

Съвет, който в крайна сметка дава експертът, е лицето просто да се покрива, независимо как изглежда. "Най-добрата маска е тази, която носите правилно", казва Холмс.