По-добре дан по карате, отколкото лекар звероукротител

По-добре дан по карате, отколкото лекар звероукротител

В последно време маниакално се насажда мнението, че лекарите у нас са някакви последователи на д-р Йозеф Менгеле и само защото Аушвиц вече не съществува се налага да работят в българските болници. Поначало вълна срещу лекарите винаги се надига във видиотените и изостанали общества. В царска Русия са тормозели лекарите по време на епидемиите от холера в гетата.

Умрелите от тази болест жестоко се обезводнявали и застивали заради спазмите на мускулите, сгърчени в причудливи пози. А поданиците на Н.В. Императора, потънали в невежество, ги обвинявали в магьосничество и докторите ядели бой. Не след дълго потомците на същите тези „прогресивни“ личности, но в болшевишка Русия, измислиха процесите на „убийците в бели престилки“, в разгара на параноята на Сталин. Подозренията били, че съзнателно трепят видните политически персони от шайката на Джугашвили. НКВД ги подкарва по ред към мазетата си и само смъртта на диктатора успява да отърве доста от тях от куршума. Нещо подобно се случва в наши дни и у нас. Е, не, разбира се, с мащабите на Сталин. Но имам чувството, че всеки като отива на лекар, особено ако случаят е спешен, се ръководи от две неща. Първо, да бъде излекуван за не повече от половин час, и то без остатък. И второ – ако това не стане, веднага да набие лекаря и изобщо целия персонал, до който се докопа. Това е само върхът, а причините са дълбоко под водата на изминалите мътни години.

У нас лавинообразно се увеличава прослойката от невежи, нискокултурни и направо много прости хора. Този тип илитерати възприемат лекарите като нещо средно между приказен магьосник и евенкски шаман. В добавка на това лекарите оредяват, а работещите им колеги са малко и много натоварени. Да не говорим, че за определени специалности направо не достигат специалисти. А реформите и концепциите за развитие на здравеопазването продължават да се множат. И не на последно място в тази лудница са социалните мрежи, които направо са люпилня за идиоти. Ако днес се намери някакъв психопат да пусне там фалшива новина, че лекари в Н-ската болница са направили вивисекция на 4-годишно дете, 90 на сто от потребителите на мрежата ще се запенят и ще хукнат да линчуват лекарите. В този качамак от неясни общувания и „приятелства“ се заражда една опасна тенденция на манипулиран фашизъм – към хора, политически концепции, професии и изобщо за каквото се сетите и каквото не ви изнася или не харесвате.

Средностатистическият идиот у нас иска лекарят не точно да го лекува, а да му слугува. Освен това трябва да е петимен да приеме и съветите на пациента си, който, естествено, че знае повече от него. Ако това не стане – бой! Никой не може да ме убеди, че е нормално да се вика полиция по три пъти месечно в спешните отделения, за да укротяват беснеещи диваци. Или пък младите лекари да отървават с ръкопашни хватки сестрите от разгонени пияни простаци. И тъй като срещите ни с лекарите, за жалост, са неизбежни, хората от тази ценна професия са най-удобният игленик, в който да бучим карфиците на комплексите си. Не казвам, че хората с бели престилки са само светци. Има го и пренебрежителното отношение, липсата на човещина, възприемането на пациента не като човек, а като парче болно месо, има и нахални рушветчии. Един приятел лекар ми обясняваше надутото и надменно отношение на някои доктори с дръвнишката школа на Медицинска академия от времето на соца и ректора проф. Атанас Малеев. Ти знаеш повече от болния и няма какво да му се обясняваш, е горе-долу логиката на това поведение. Но това е друга и много сложна тема. Накратко - лечебните заведения нямат право да гонят или глобяват буйстващите говеда в спешните отделения. Викат полиция и след това всичко потъва в сложната до безнадежност наша съдебна система. Изходът е в бързината и тежестта на наказанието, а не в декларациите и оплакванията. А да чакаме промени в съзнанието на пациентите е обречена работа. Май по-лесно ще е всички доктори с дипломирането си да получават и дан по източни бойни изкуства, за да могат поне да се защитават ефективно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.