БВП на България нагоре до 3,6%, прогнозира ЕК

БВП на България нагоре до 3,6%, прогнозира ЕК

Очаква се умерен ръст на икономиката в общността

Нарастването на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на България ще се ускори до 3,6% през 2019 г. и ще остане на това равнище и през 2020 г., предвижда Европейската комисия в зимните си икономически прогнози, публикувани днес.

Растежът на реалния БВП се забави през 2018 г., когато икономиката на България според оценките нарасна с 3,2% спрямо 3,8% за предходната година. Основният фактор за това забавяне бе отслабването на износа заради намаленото външно търсене от големи търговски партньори в ЕС и от Турция, отбелязва Еврокомисията.

Европейската икономика ще нарасне за седма поредна година, но темповете на растеж ще се забавят и ще бъдат умерени, смятат още от ЕК. 2019-та ще бъде белязана и с несигурност от страна на инвеститорите поради случващото се на пазара в Китай.

„Напрежението в търговията и забавянето на икономиката в страни като Китай коригира прогнозите ни към такива за намаляване“, коментира зам.-председателят на ЕК Валдис Домровскис. По негови думи важен фактор е и перспективата за хаотичното излизане на Великобритания от ЕС, което ще доведе до още несигурност. Именно заради това растежът на БВП както в Еврозоната, така и в Европейския съюз (ЕС) спадна на 1.9% спрямо 2.4%, осъществени предната година. Въпреки това очакванията са БВП на Еврозоната да нарасне с 1.3% през 2019 г. и с 1.6% през 2020 г. За ЕС това би означавало ръст от 1.5% през тази година и само с 0.2% през следващата.

Очаква се растежът постепенно да се засили през втората половина на тази година и през 2020 г.“, смята комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз в ЕК Пиер Московиси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.