Нарастването на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на България ще се ускори до 3,6% през 2019 г. и ще остане на това равнище и през 2020 г., предвижда Европейската комисия в зимните си икономически прогнози, публикувани днес.

Растежът на реалния БВП се забави през 2018 г., когато икономиката на България според оценките нарасна с 3,2% спрямо 3,8% за предходната година. Основният фактор за това забавяне бе отслабването на износа заради намаленото външно търсене от големи търговски партньори в ЕС и от Турция, отбелязва Еврокомисията.

Европейската икономика ще нарасне за седма поредна година, но темповете на растеж ще се забавят и ще бъдат умерени, смятат още от ЕК. 2019-та ще бъде белязана и с несигурност от страна на инвеститорите поради случващото се на пазара в Китай.

„Напрежението в търговията и забавянето на икономиката в страни като Китай коригира прогнозите ни към такива за намаляване“, коментира зам.-председателят на ЕК Валдис Домровскис. По негови думи важен фактор е и перспективата за хаотичното излизане на Великобритания от ЕС, което ще доведе до още несигурност. Именно заради това растежът на БВП както в Еврозоната, така и в Европейския съюз (ЕС) спадна на 1.9% спрямо 2.4%, осъществени предната година. Въпреки това очакванията са БВП на Еврозоната да нарасне с 1.3% през 2019 г. и с 1.6% през 2020 г. За ЕС това би означавало ръст от 1.5% през тази година и само с 0.2% през следващата.

Очаква се растежът постепенно да се засили през втората половина на тази година и през 2020 г.“, смята комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз в ЕК Пиер Московиси.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

1,2 млрд лв. са приходите от Слънчев бряг (ОБЗОР)

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

Туристическият сезон на юг е бил успешен, сочат данните от статистиката. Първенството по приходи в сектора безапелационно държи най-големият ни морски курорт Слънчев бряг, който дава 20% от приходите в сектора. Близо 1,2 млрд. лева са приходите от реализирани нощувки в хотелите там. 

Аврамова: Налага се разширяване на „Тракия“ между София и Пловдив

Автомагистрала "Тракия" е отесняла в участъка между София и Пловдив в двете посоки и се налага да бъде разширена. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарен контрол.

Два пъти повече чужденци от трети страни работят у нас без разрешение

Два пъти са се увеличили случаите на работещи чужденци от трети държави без разрешение за достъп до пазара на труда у нас, като броят им достига до 99, сочат данните на Главната инспекция по труда (ГИТ) за проверките в морските курорти, цитирани от БТА.