0

С една четвърт по-малко са мераклиите за пост местната власт, които ще мерят сили на изборите на 27 октомври, в сравнение с предходния вот през 2015 година. Това показват данните на ЦИК за общия брой на кандидатите за общински съветници, кметове на общини и на кметства и районни кметове.

С една четвърт по-малко са мераклиите за пост местната власт, които ще мерят сили на изборите на 27 октомври, в сравнение с предходния вот през 2015 година. Това показват данните на ЦИК за общия брой на кандидатите за общински съветници, кметове на общини и на кметства и районни кметове.

С една четвърт по-малко са мераклиите за пост местната власт, които ще мерят сили на изборите на 27 октомври, в сравнение с предходния вот през 2015 година. Това показват данните на ЦИК за общия брой на кандидатите за общински съветници, кметове на общини и на кметства и районни кметове. Желаещите да щурмуват властта са точно 36 288, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев. През 2015-а те са били 48 084, което е с близо 12 000 повече. Тогава само желаещите за общински съветници са били близо 36 000. Тази есен малко над 25 000 напират за общински съветници. Претендентите за градоначалници на община пък са 1254, а за кмет на кметство - 5059. Точно 460 са кандидатите за районни кметове, като такива ще се избират само в София, Пловдив и Варна.

Данните на ЦИК, подадени им от общинските избирателни комисии (ОИК), показват, че най-много кандидати за кметове има в София, където те са 19, и в Пловдив - 14.

в 397 кметства има само по един кандидат

Кметставата с над 350 жители, които ще избират управник, са 1968. За сравнение през 2015-а те са били 3188. Причината за това свиване е в законовите промени, които вдигат прага за нужното население за образуване на кметство.

В листите има и един чужденец, който е кандидат за общински съветник в Царево. Става дума за румънката Николета - Тинкуца Симон, която е включена в листата на "Демократична България".

Иначе броят на избирателите е близо 6,228 млн. души. Ако някой е със сгрешен или непълен адрес в личната карта, заради промяна на номерацията или име на улица от страна на общината, ще бъде

дописван в избирателните списъци

Крайният срок за формирането на секциите е 30 септември. Жалбите по решения на ЦИК досега са общо 14, като само 2 са висящи и са в съдебна фаза. Те се отнасят за решението на ЦИК в София да има три приемателни пункта. Относно казуса с отказа за регистрация като кандидат за кмет на София на Десислава Иванчева, Андреев заяви, че в ЦИК все още не е постъпвала такава жалба, но по-късно самата бивша кметица на район „Младост“ обяви, че е подала вече такава.

В петък пък започва предизборната кампания за вота. Партиите няма да правят национално откриване на кампанията, а всяка общинска структура ще организира свое мероприятие. Така например ГЕРБ-София заедно с кандидата за четвърти пореден мандат начело на столицата Йорданка Фандъкова ще дадат старт на кампанията в неделя пред НДК. Именно тогава Фандъкова, която е и настоящ кмет на София, ще представи слогъна си, както и екипа си. Мероприятието на БСП в столицата пък ще се състои още в първия ден на кампанията, но в градинката край бившия мавзолей. Само ден по-късно, в събота, червените ще дадат старт на кампанията в Русе с концерт на БТР, а в неделя ще дадат начало на агитацията си и във Варна. От ДПС пък отново ще заложат на обиколки в страната, в които ще се включи ръководството на формацията. Междувременно стана ясно, че за разлика от предходни години депутатите ще бъдат разпуснати само за една седмица преди вота заради предизборната кампания. Парламентът няма да има пленарни заседания от 16 до 25 октомври. Въпреки това през тези дни комисиите ще заседават, а на народните представителите ще им бъдат признавани транспортните разходи само по повод участие в тях, но не и ако пътуват до своя изборен район, за да се присъединят към партийна проява.