0

С троителят на интерконектора Гърция-България (IGB) - гръцката J&P AVAX S.A. от 1 януари плаща неустойка за забавяне от 90 000 евро на ден. Претенциите на строителя на интерконектора Гърция-България за удължаване срока на договора след 31 декември 2021 г. са били намерени за неоснователни и членовете на Съвета на проектната компания ICGB единодушно са заявили, че са налични основания за активиране на договорната клауза за налагане на санкции. Това посочи Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB, която отговаря за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, цитирана от БТА.

Строителят на интерконектора Гърция-България (IGB) - гръцката J&P AVAX S.A. от 1 януари плаща неустойка за забавяне от 90 000 евро на ден. Претенциите на строителя на интерконектора Гърция-България за удължаване срока на договора след 31 декември 2021 г. са били намерени за неоснователни и членовете на Съвета на проектната компания ICGB единодушно са заявили, че са налични основания за активиране на договорната клауза за налагане на санкции. Това посочи Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB, която отговаря за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България, цитирана от БТА.

Тя допълва, че към момента голяма част от работите по договора за строителство, доставка и проектиране са изпълнени. Георгиева изтъква, че на всяко ниво се полагат усилия срокът за влизане в търговска експлоатация да бъде спазен (1 юли 2022 г. - б. р.).

„Междувременно, напредъкът на АВАКС се следи и докладва на седмична база, за да сме наясно каква е ситуацията и съответно, ако има индикации за сериозни проблеми или забавяния, да сме информирани навреме и да потърсим механизми, с които да съдействаме“, уточни Димитрова.