Трудовите злополуки, предизвикали смърт през 2018 г., са 84, а за 2019 г. – 24.

Това означава, че през тази година средно по четирима души на месец почернят близки и семейства в резултат на фатален инцидент на работното място.

През периода 2018 - 2019 г. у нас са регистрирани

общо 4305 трудови злополуки

става ясно от отговор на социалния министър Бисер Петков на депутатско питане. Общият брой злополуки с временна неработоспособност пък е 4090, от които 2794 са за 2018 г. и 1296 за 2019 г. Към настоящия момент се уточняват последствията на 53 злополуки, уточнява Петков. Към необратимите увреждания се отнасят и част от злополуките, при които видът на увреждането е травматична ампутация (загуба на част от тялото). Броят на злополуките с такова увреждане е 95, като през миналата година са били 61, а през тази – 34. Според данни на Националния осигурителен институт (НОИ) през 2018-а

557 души са пострадали на път

или на връщане от работа, а произшествията на работното място са 2357.

Данните показват спад на трудовите злополуки през тази година спрямо предходната. През първото тримесечие на 2018 г. те са били 1427, а за същия период на тази година са 1300, или със 127 по-малко.

До края на март пък броят на инвалидните пенсии поради трудова злополука или професионална болест е 17 310, съобщиха от НОИ за „Монитор“.

Статистиката не обхваща хората, които работят „на черно“ – без трудови договори и регламентирани условия на труд.

Още по темата четете в утрешния брой на "Монитор"!

По темата: работа злополука
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Пращат децата в мандри, в училище правят овощни градини (ТЕМАТА)

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Децата от първи до четвърти клас ще имат посещения на стопанства, мандри или селскостопански музеи, за да могат да научат откъде идва млякото и как от него става сирене или кашкавал.

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Изведоха 3 деца от дома им заради мизерия (ОБЗОР)

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Мизерия, мръсотия и липса на подходящи условия за живот са причините, заради които отдел от „Закрила на детето“ са извели 3 деца от дома им в с. Балша. В отдела постъпва поименен сигнал, според който децата са отглеждани в лоши хигиенно-битови условия в бивш магазин за хранителни стоки.

70 600 българи във Великобритания вече получили статут на уседналост

По повод твърденията на БСП, че правителството мълчи за мерките, които е предприело в защита на българите в Обединеното кралство при Брекзит без сделка, МВнР би желало да припомни действията, които досега е приела изпълнителната власт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.