По 300 родители на ден напират за 375 лв. помощ от държавата (ТЕМАТА)

МТСП плаща заплати на над 4000 безработни детегледачи

По 300 родители на ден напират за 375 лв. помощ от държавата (ТЕМАТА)

Сачева: С общините търсим вариант за летни занимални

По около 300 на ден са вече кандидатстващите родители за еднократна помощ в размер на 375 лв. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика пред „Монитор“. 

Увеличението на броя на кандидатите е след промяната и разширяването на критериите за получаване на този вид подкрепа, въведена като мярка в условията на кризата заради COVID-19, разясниха от МТСП. Общият брой на подадените заявления към момента пък е малко над 5000, сочат още данните на ведомството.

Обхватът на целевите групи, на които приоритетно ще се отпуска тази подкрепа, се разшири и от 5 май тази година и така

повече родители се сдобиха с права да я получават

Родители на ученици до 7-и клас, навършили 14 години, както и семейства, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица, също вече могат да получат еднократна помощ от 375 лв.

Мярката за подпомагане на родители в неплатен отпуск ще продължи да действа, докато е необходимо, като средства за нея са осигурени до края на годината, беше разяснено от МТСП. От помощта ще се възползват преимуществено семейства с деца, в които към момента на заявяване на помощта двамата или единият от родителите няма право на платен отдих и са ползвали минимум 20 работни дни неплатен отпуск поради невъзможност да работят от вкъщи. Същите права имат и родителите, които сами отглеждат децата си, както и тези, които използват платения си отпуск, за да гледат децата си, като не е задължително платеният отпуск да е напълно изчерпан. Тези промени са и причината все повече родители да кандидатстват за еднократна помощ.

Социалният министър Деница Сачева заяви пред „Монитор“, че се търси вариант чрез общините да се организират летни занимания за деца, защото отпускът на родителите е вече изчерпан, а това ще е една възможност децата да получават грижи и знания. Такава възможност трябва да се осигури за края на лятото чрез Центровете за личностно развитие, общините и читалищата, а това ще е жест на солидарност от държавата към родителите, обясни Сачева. По този проект се мисли и работи съвместно с образователния министър Красимир Вълчев.

Междувременно в четвъртък той обяви, че летните занимални за малчуганите от 1 до 3 клас ще започват от 1 юни. За най-малките учебната година приключва на 31 май и така родителите им няма да се притесняват какво ще правят хлапетата през деня, докато те са на работа. Идеята е училищата да създадат повече открити класни стаи, като за целта може да закупят и шатри, където да се провеждат летните занимални. На Деня на детето трябва да стартират дейностите по интереси и по преодоляване на обучителните затруднения, които традиционно са през юни и юли. „Тази година те ще обхванат не просто децата, които имат срочна и годишна оценка Слаб 2, но и тези, които не са участвали ефективно в дистанционно обучение”, обясни Вълчев. Целта е по време на допълнителните часове хлапетата, които не са се включили активно в дистанционното обучение, да наваксат с учебния материал и да не повтарят класа.

В сряда Министерският съвет гласува промени в Наредбата за приобщаващо образование, според които

летните занимални в школата могат да бъдат до 120 часа

и да се провеждат индивидуално или в групи с до 10 човека. Малчуганите в детските градини, които не владеят български език, пък ще могат да се включат в допълнителни форми на педагогическо взаимодействие през неучебното време. Техните занимания могат да бъдат с обща продължителност до 40 астрономически часа.

Възобновена е и програмата „Родители в заетост“, която пък също ще е в помощ на семействата, които са безработни, а това е начин и да започнат работа, заяви още Сачева. Тя издаде и че се обмисля вариант за разширяване и промяна на програмата след необходимите консултации, за да може да се използва от по-широк кръг родители.

Програмата „Родители в заетост“ е в помощ на семействата с деца от 0 до 12 години. За децата до 5 години се осигурява детегледач за 8 часа на ден, а за тези от 6 до 12 години до 4 часа на ден. Сачева увери, че детегледачите се избират от родителите. „Осигурени са средства и за заплащане на детегледачи. Разполагаме с още 17 млн. лв. по тази мярка”, уточни тя. Към момента са подадени 7600 заявления и 4154 безработни са назначени като детегледачи. Желаещите е необходимо да се обърнат към Бюрата по труда.

Таксата за забавачка на

13 000 хлапета поета по европроект

Таксата за детската градина на около 13 000 малчугани е поета чрез проекта „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, каза социалният министър Деница Сачева.

Европроектът е финансиран общо с 82,5 млн. лв. и стартира в края на миналата година. От тях 22 млн. лв. за период от 2 години и половина трябва да се насочат към финансирането на посещението на забавачка на хлапетата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. Проектът предвижда и допълнителни уроци по български език за преодоляване на обучителни затруднения. Миналата година в такава занимания са били над 11 000 на деца от малцинствата или от семейства на завърнали се в България емигранти, чиито хлапета имат трудности с владеенето на езика. Участие в проекта трябва да вземат 1500 от всички над 1800 детски градини у нас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.