2,9 млн. лева дарения в МЗ за битка с COVID-19, Пеевски с нови 500 000 лева
2

2,9 млн. лева дарения в МЗ за битка с COVID-19, Пеевски с нови 500 000 лева

Виваком и Юнайтед груп дадоха по 900 000 лева, 101 000 лева дойдоха от ДПС

Само за 10 дни Министерството на здравеопазването е събрало дарения от почти 3 млн. лева в кампанията й . Точната сума е 2 917 961 и e събрана от 765 физически лица и фирми. Най-големите дарители в рамките на кампанията, обявена от МЗ, са „Виваком“ и „Юнайтед груп“ с по 900 000 лева. 500 000 лева е превел и депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, с което той заема и първото място като дарител №1 в благотворителните кампании в страната за събиране на средства и консумативи за битката с коронавируса

Той вече даде 700 000 лева на ВМА, половин милион дари на „Пирогов“, 160 000 – на „Александровска“ и отделно 300 000 лева на 18 болници в страната. Така дотук депутатът е дарил над 2 млн. лева.

200 000 лв. са дарили в кампанията на МЗ "ЕЛАЦИТЕ МЕД" АД. ДПС е внесло в кметката 101 000 лева. Също толкова - по 100 000 лева, са дали ГЕРБ, Слави Трифонов и "Уникредит Булбанк". По 50 000 лева на здравното министерство за борбата с коронавируса са предоставили компаниите "Джи Си Ар" ЕООД, Камен Печов, "Металика АБ" ЕООД, "Натурпродукт" ООД.

По-рано през деня стана ясно, че по 300 000 лева дариха фирма и фондация за битката срещу разпространението на коронавируса. Едното от даренията идва от ВП Бранс Интернешънъл (правоприемник на „Винпром Пещера“), като с него ще бъдат закупени респиратори. „Ще продължим да изпълняваме своя ангажимент към българските граждани и организации. Притежаваната от компанията фабрика „Essentica” работи на пълен капацитет и в денонощен режим, за да доставя приоритетно за българския пазар спирт за производство на дезинфектанти“, посочиха още от дружеството.

Дарение на стойност същата сума идва и от Фондация „Лъчезар Цоцорков“ и болница „Уни Хоспитал“ в Панагюрище, откъдето даряват предпазни средства за защита на медиците в борбата с COVIID-19 – 1000 шлема, 300 костюма със сребърно-йонна на стойност, 7000 маски за многократна употреба, 1000 литра спирт, както и 10 000 кита за експресно тестване с цел скрининг. 5000 от тях ще бъдат дарени директно на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб, а останалите ще бъдат предоставени на лечебните заведения, които посрещат вълната от заразени пациенти.

„Това е време, което ни показва, че не само паричните средства са важни за справяне с това безпрецендентно за цялото човечество предизвикателство, а начинът по който се управляват средствата, екипната работа и доверието между хората и в институциите. Сега е моментът всички българи да сме единни, да спазваме правилата, утвърдени от експертите в правителството и Световната здравна организация, защото само заедно ще се справим.”, заяви председателят на фондацията и на надзорния съвет на "Асарел - Медет", Димитър Цоцорков.

Нови дарения пристигнаха в УМБАЛ "Пирогов" - болницата, която прие първите случаи на коронавирус. В Клиника по детска хирургия и Клиника по детска реанимация и интензивно лечение пристистигна дарение на еднократни маски, ръкавици и очила. Пловдивска фирма пък изпрати текстилни маски за многократна употреба. Екипът благодари на двете фирми за направените дарения! Даренията у нас продължават и в други болници. След призив на началника на Националния щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски да се дарява не само в София, но и в страната, започнаха помощи и за болниците в провинцията. Междувременно у нас бе създаден съвет за доброволци, които да подпомагат работа на медиците и социалните работници.

Ето и останалите дарители, които днес се включиха с финансова помощ в битката с COVID-19:

Сдружението на предприемачите и частните работодатели в Пазарджик дават 31 150 лева за нуждите на медиците в болниците в града и Центъра за спешна помощ, като 18 000 лева от сумата отиват в МБАЛ Пазарджик.
Над 95 000 лева са постъпили в дарителската сметка на видинската болница „Св. Петка“. Те ще бъдат използвани за създаване на инфекциозно отделение, където да бъдат настанявани пациенти със съмнение за коронавирус. Най-голямото дарение – 44 280 лева е от Българската банка за развитие. 30 000 лева са постъпили от ЕлБи Булгарикум. Средства за болницата са дарили - по 5 000 лева „ Адан Н” ЕООД и ЧСИ Виолета Томова, видинските прокурори са събрали и дарили 2 240 лева, Лайънс клуб Видин - 2 000 лева, Адвокатската колегия - 1 000 лева. Постъпили са още десетки дарения от фирми и физически лица. 200 защитни шлема са дарени от депутата от НФСБ Росен Живков.
129 288 лева са постъпили по сметката на националната кампания на Българския лекарски съюз „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“, чието лице стана футболната звезда Димитър Бербатов. В централата на БЛС са получени и материални дарения: маски, очила, защитни облекла за еднократна употреба и др, като те вече са разпратени както следва: маски за еднократна употреба – 1150 бр, трислойни маски за многократна употреба – 3200 бр., маски за многократна употреба с активен въглен – 445 бр., защитни очила – 340 бр., защитни облекла за еднократна употреба - 250 бр., ръкавици – 9500 бр
Общинските съветници от ГЕРБ в Павликени дариха възнагражденията си на местната болница. Общинските съветници от партията в Бургас пък обявиха, че ще дарят заплатите си на местния онкодиспансер, за да закупи апаратура, нужна му за лечението на пациентите.
Русенската фирма „Булмаркет“ дари 10 000 лева за борбата с коронавируса. Парите са преведени по сметката на Община Русе, а администрацията ще реши на кого да бъдат предоставени средствата за закупуване на лекарства, консумативи и медицинска апаратура.
500 предпазни маски за многократна употреба, които са ушити във Вагоностроителния завод „Коловаг“ в град Септември, дари на МБАЛ-Пазарджик мажоритарният собственик на дружеството инж. Емил Йончев. В тапицерския цех на вагоностроителния завод „Коловаг“ вече се шият предпазни маски, от които всяка седмица ще бъдат дарявани за работещите в МБАЛ-Пазарджик, обеща той.
Областната болница в Търговище е получила дарения за около 150 000 лева, съобщи изпълнителният директор на здравното заведение д-р Иван Светулков.
Най-големият дарител са заводите за производство на стъкло на "Тракия Глас България".
Дарения в размер на близо 100 000 лв. постъпиха само за броени дни в сметките на Община Казанлък и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” за борба с коронавирус - COVID-19, съобщиха от общината.Средствата са за закупуване на респираторни апарати, лични предпазни средства, апаратура за дистанционно проследяване на пациенти от „Чек Поинт - Кардио“. Даренията в новооткритата сметка на Община Казанлък са в размер на 59 270 лв., а в тази на лечебното заведение - 40 000 лв. Най-големите дарители са: „М+С Хидравлик“ - 28 000,  „Гуала Клоужърс“АД - 26 000, „Арсенал“ – 20 000, „Капрони“ - 10 000, „Балкан Пак”- 5 000 лв., и Община Павел Баня, която дари 10 000 лв. С дарение се включиха и редица юридически и физически лица, които помогнаха със средства до 1000 лв . Дезинфектанти и лични предпазни средства дариха са дарили още Симеон Георгиев, „Кузеви стил”, Католическата църква в Казанлък,

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.