Превозвачите ги грози глоба от 3000 лева, ако допуснат извършването на превози на пътници с автобус без да е оборудване с обезопасителни колани. Същата глоба ще бъде налагана и при липсата на видеорегистратор. Тези промени са вкарани в измененията на Закона за пътищата от депутатите Станислав Иванов и Александър Ненков.

Днес депутатите не успяха да ги разгледат в Комисията за регионално развитие заради многото други точки, които ги предшестваха. Първоначалната идея беше коланите да минат през комисията днес, за да бъдат гласувани утре спешно в пленарна зала. 

Изискването за колани няма да се прилага при изпълнение на специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км, когато маршрутът не включва движение по републиканската пътна мрежа.

Глоба от 500 лв. ще се налага на водач, който управлява моторно превозно средство по което не е оборудвано с колани и видеорегистратор. При неспазване на изискванията за съхранение на записите от записващото устройство ще се налага санкция 1500 лева на превозвачите.

Депутатите са вкарали в закона и определение що е то видеорегистратор. Това е „техническо устройство, което позволява да се заснеме пътнотранспортната обстановка пред превозното средство и водача по време на движение.“

Поне 7000 автобуса трябва да преминат през оборудване с колани, показва сметката на ИА „Автомобилна администрация“. Повечето машини с регистрация преди 2006 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Искаме от Брюксел финансова подкрепа за транспортния сектор

Транспортният сектор изпитва спешна нужда от европейски финансови инструменти, които да гарантират бързото възстановяване на компаниите, засегнати от мерките срещу COVID-19. Това се казва в писмо, изпратено от  министър Росен Желязков до европейския комисар по транспорта Адина Валеан, съобщиха от ресорното министерство.

Съветът на ЕС одобри на първо четене пакета "Мобилност" (ОБНОВЕНА)

Съветът на ЕС е приел днес на първо четене промените в правилата за товарните превози. Новите правила ще подобрят условията на труд на водачите, ще въведат изисквания за командироването на международни водачи и ще обновят разпоредбите за достъпа до пазара на товарни автомобилни превози.