По 11 сигнала на ден  за детска порнография

По 11 сигнала на ден за детска порнография

Средно по 11 сигнала на ден за детска порнография приемат служителите на горещата телефонна линия за борба с незаконното и вредно за деца съдържание. Това става ясно от доклада на Националната програма за закрила на детето за 2017 г., който бе одобрен от кабинета.

От общо подадени 4404 сигнала през изминалата година 4096 са били свързани именно с порнографията при малолетни и непълнолетни. 88% от тях са разследвани от ГДБОП. 5 са случаите, в които е съобщено за подмамване на дете с цел сексуална експлоатациякато 3 от тях са били за онлайн връзки. Подадени са и сигнали за подбуждане към насилие и за употреба на наркотични вещества. Заради нарастващия брой на случаите на агресия в училище пък се предвижда увеличаване броя на психолозите и педагогическите съветници в школата през следващата година, става ясно още от доклада. Освен това в часа на класа ще има и дискусии и работа с подрастващите по превенция на насилието, справяне с гнева и агресията, както и

как конфликтите могат да бъдат решени по мирен начин

Онлайн тормозът пък представлявал около 1% от всички оплаквания на горещата линия през миналата година. Освен подадените сигнали по телефона, са проведени и 340 консултации за онлайн безопасност. Проведени били и 4 кампании за повишаване на информираността какви опасности грозят децата в интернет, както и семинар с представители на 80 училища в София. В доклада на Държавна агенция за закрила на детето се посочва още, че през миналата година 1750 деца бежанци са живели в поделенията на Държавна агенция за бежанците. 85 на сто от тях били момчета, като 900 от всички настанените подрастващи били без родители. Всички те били насочени към курсове за изучаване на български език.

Най-много бежанци у нас дошли от Ирак

Афганистан, Сирия и Пакистан. Над 60% от настанените момчета и момичета у нас сами са напуснали общежитията. Проверки на центъра за бежанци в Харманли пък установили подобряване на материалната база спрямо 2015 г. Сградите били санирани, със сменена дограма, а за децата имало площадки за игри и спорт. Контролът върху пропускателния режим на външни лица също бил завишен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.