0

Б ългарското плуване проби до олимпийски полуфинал за пръв път от 13 години насам. Любомир Епитропов се класира сред първите 16, които продължават борбата на 200 м бруст в Токио.

Българското плуване проби до олимпийски полуфинал за пръв път от 13 години насам. Любомир Епитропов се класира сред първите 16, които продължават борбата на 200 м бруст в Токио.

Българинът направи силно плуване и завърши пети в четвърта серия и общо 14-и с време 2:09,68 минути, с което за първи път слезе под магическите 2:10 минути. Резултатът му е и нов национален рекорд в дисциплината, като

предишният също бе негово дело

- 2:10,12 мин. от европейското в Будапеща през май.

Така в сряда Епитропов ще запише първо участие на наш плувец на олимпийски полуфинал от Пекин 2008, когато Михаил Александров финишира 11-и на 100 м бруст преди да реши да се състезава за САЩ.

„Изключително съм доволен. Можех още повече. Доволен съм, че това време ме докара до полуфиналите. Слизане под 2:10 за първи път. Не мисля, че ще има път, в който да съм доволен на 100 процента, освен ако не е световен рекорд, бе първият коментар на Епитропов пред БНТ след историческото постижение. - Обемът, който направих преди самата олимпиада – подготовката беше съсредоточена специално за 200 метра. За тази олимпиада целта е изпълнена, нататък всяко едно по-предно класиране ще е добре дошло”, допълни плувецът.

Той благодари на екипа на плувците в Токио, както и на цялата ни делегация, „защото те са едни от малкото, които истински ни подкрепят“.

21-годишният търновец е състезател на Николай Вакареев, а за плуването го открива Роза Георгиева, както и Антъни Иванов. Епотропов в момента е студент в американския университет в Тенеси, а у нас се състезава за клуб „Вихрен“ (Сандански).

Бившият му съотборник Иванов пък публикува трогателен пост в Инстаграм ден след като не успя да стигне полуфиналите в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай.

„Изненадан съм колко много хора ми писаха след това лошо за мен плуване, благодаря ви.

Не искам да се оправдавам

по никакъв начин за това как плувах. Има добри и лоши състезания, за съжаление това беше едно от лошите в най-неточния момент. Съжалявам, че ви разочаровах, но животът продължава. Четвъртък продължавам със 100-те метра бътерфлай“, написа Антъни в социалната мрежа, където има над 7000 последователи.

С най-добро време за полуфиналите на 200 м бруст се класира австралиецът Исаак Стъблети-Куук с 2:07,37 минути, а с по-слаби резултати от Епитропов са британеците Джеймс Уилби (2:09,70) и Рос Мърдоч (2:09,95).

Българинът ще плува в първи коридор на първия полуфинал в 5.21 ч. днес заедно със сребърния медалист на 100 м бруст Арно Каминга от Нидерландия.