Пловдивски университет разработва националното меню на България

Пловдивски университет разработва националното меню на България

Пловдив стартира уникален проект за разработването на българско „Национално меню“ със селекция от традиционни ястия и напитки. Това стана ясно по време на срещата на кмета Здравко Димитров и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ректора на Университета по Хранителни Технологии (УХТ) проф. д-р Пламен Моллов. Целта е българското меню да се превърне в разпознаваем бранд. Проект „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ.

„Работим изключително добре с професор Моллов и смятам, че като специализиран университет УХТ най-добре ще се справи с този проект“, заяви по време на срещата кметът Здравко Димитров.

„Голяма част от туристите, които посещават страната желаят да се запознаят с националните особености в храненето, както и да опитат регионалната българска кухня“, заяви професор Моллов. По думите му нараства интересът към специализираните ресторанти с национална кухня. Според него създаването на кулинарна карта като част от туристическата инфраструктура на България ще допринесе за повишаване на атрактивността и конкурентоспособността на българския туристически продукт.

По проекта са определени 9 туристически района с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. В проекта „Национално меню“ всеки един от тях ще бъде представен със своите типични храни и напитки, което ще подчертае уникалността на районите.
Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35 % повече туристи. Това сочи проучване на УХТ.

По-рано вицепремиерът Марияна Николова представи идеите си за спасяване на туризма в Пловдив като заяви, че градът има огромен потенциал да продължи да развива туризма дори и в настоящата епидемична ситуация. По думите й в рамките на първите седем месеца в Пловдив са реализирани едва 65 000 нощувки като 49 000 от тях са на българи. Общият брой на местата за настаняване е 611.

Марияна Николова подкрепи и инициативата на Община Пловдив за отваряне на централната трибуна на Римския стадион. Заедно с кмета Здравко Димитров инспектираха експонираните разкопки под бившия Нармаг.
„Пловдив полага изключителни усилия да продължи да развива културния и историческия туризъм, както и да влезе в нишата на религиозния туризъм“, заяви градоначалникът. По думите му дори и в условията на пандемия Община Пловдив продължава да привлича туристи чрез своята богата културна програма, множеството фестивали и концерти на открити сцени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.