Пловдивски прокурори изнасят открити уроци за българската конституция

Пловдивски прокурори изнасят открити уроци за българската конституция

Пловдивски прокурори гостуват в училищата в града като изнасят открити уроци за историята на българската конституция. Срещите с учениците се провеждат по образователната програма на Апелативна прокуратура-Пловдив – „Заедно в Час по етика и право“,  която се осъществява съвместно с Регионалното управление на образованието за трета поредна година.

През 2019 г. посещенията на магистратите от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура-Пловдив са посветени на 140 години от приемането на Търновската конституция – първият български основен закон.

Прокурорите обясняват на учениците за основните права и задължения на гражданите, за съдебната власт, професията на прокурора и др. Целта на кампанията през учебната 2018/2019 г. е и чрез обучение и дискусия учениците да бъдат информирани за опасностите при употреба на наркотични вещества, последствията и наказанията при престъпленията, свързани с тях. Откритите уроци се провеждат в часовете на класния ръководител.  До момента по програмата на Апелативна прокуратура-Пловдив – „Заедно в Час по етика и право“, която стартира през учебната 2016/2017 г., са обучени над 5 500 ученици от 5 до 12 клас от всички пловдивски училища.

В края на март 2019 г. в районните и окръжните прокуратури в зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив стартират Дни на отворените врати, като тази година всички инициативи и прояви са посветени на Търновската конституция, приета преди 140 години – на 16 април 1879 г.,  от Учредителното събрание във Велико Търново.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.