Пловдивчани се обединяват да помогнат на 35-годишен инвалид

Пловдивчани се обединяват да помогнат на 35-годишен инвалид

След призив в социалните мрежи стотици пловдивчани се обединиха около каузата да помогнат на нуждаещ се от работа 35-годишен мъж. Апелът в групата „Забелязано в Пловдив” е дело на Симеон Димчев, който се е трогнал от съдбата на Благо.

„Срещнах го на ул. Иван Вазов, до стълбите на Народната библиотека. Един от мнозината, които имат нещастието да бъдат с трайно намалена работоспособност - с решение на ТЕЛК му е призната 90 % инвалидност. По негови думи лекарска грешка му коства левия крак, поради което ежемесечно получава пенсия за инвалидност на стойност от 200 лева. Живее със своята майка в село, близко до Асеновград - не назова името му. Въпреки неговото положение, той може да шофира - десният му крак безупречно функционира, а колата му е автоматична”, пише пловдивчанинът, като уточнява, че Благо се нуждае не от финансови даренияя, а от работа. Мъжът разказал на Симеон, че ежедневно карал майка си до работното й място. После разполагал някъде из града кантарче и очаквал клиенти да се премерят срещу 50 стотинки.

„Преди време е бил регистриран като безработен в Бюрото по труда. Преминал е дори обучение за работа, но потенциалният работодател не го е искал. Казали са му, че ще му бъде трудно придвижването до Пловдив и не искали да го поставят в такива ежедневни затруднения. Твърди, че работодателите били нетолерантни и не искали да наемат на работа трудоустроени”, обяснява още подателят на публичния апел. Той уточнява, че макар Благо да е инвалид, иска да работи, тъй като не е имал нормална работа от много години.

„Ежедневно хората в неравностойно положение са подминавани, съжалявани или игнорирани сякаш са невидими. Но те са тук - живи и жадни за работа и нормален живот. Дишат същия въздух, който и ние, смеят се като нас, щом нещо ги зарадва, плачат като нас, щом нещо ги натъжи”, пише още Димчев. Той уточнява, че не познава Благо лично, но и сърце не му дава да подмине млад мъж, който иска да работи, но в разцвета на силите си, е отхвърлен от обществото като непотребен и ненужен. Авторът на публикацията оставя и мобилен телефон на Благо, който се пази в редакцията на Агенция Монитор.


Снимка Фейсбук

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.