Пловдивчани, които бранят парка си, искат прокуратурата да се сезира
6

Пловдивчани, които бранят парка си, искат прокуратурата да се сезира

Пловдивчани, които бранят парка си зад хотел „Санкт Петербург” искат прокуратурата да се сезира и да провери как и защо през 2009г. в Кадастралната карта на имота е записано, че е за комплексно застрояване при условие, че според Общия устройствен план на Пловдив паркът е за „зелена зона”.

Протестиращите искат държавното обвинение да се самосезира и за отсечените от новия собственик на терена 64 дървета вместо разрешените за санитарна сеч 9. Хората, които се вдигнаха на бунт, настояват прокуратурата да провери и как имотът е бил продаден през 2009г., дали на решението за продажба е присъствал представител на община Пловдив и ако е присъствал, то как е гласувал. Причината е, че през 2006г. имотът е бил един от апортираните от общината в така наречената „панаирна сделка”.

Тази неделя хората от кварталите край парка се вдигат на пореден протест. Те вече са окачили на много места в района и в целия град – по мостове, надлези и булеварди, транспаранти с текст „Да спасим парка зад хотел „Санкт Петербург”, искаме въздух, а не бетон”. Очаква се днес протестът да е много по-масов от този от миналата неделя, защото на него ще присъстват жители на целия град. Всички те канят новия собственик на терена Байрям Солак и неговия шеф от арабски произход да присъстват на протеста им.

В съботния ден десетки жители на квартала около парка се включиха в почистването му. В почистването се включиха възрастни и деца, участваха и юношите на баскетболния клуб „Пловдив”. През седмицата хората посадиха и 40 фиданки на мястото на отсечените многогодишни дървета. Те вдигнаха в парка и палатка, в която дежурят денонощно, за да пазят зелената площ от багерите. Междувременно в подписката им срещу застрояването на парка се включиха над 2000 души, сред които и много деца. Първата част от подписката бе предадена на 13 март по време на общинска сесия от протестиращите на кмета Иван Тотев. Той получи и няколко детски розови тетрадки с разкривени подписи на малчугани от съседните на парка детска градина и основно училище.

Градоначалникът обеща на хората общината да предприеме стъпки по изкупуването на терена от Байрям Солак, стига сделката да е на разумна цена. Самият Солак, който на 11 март т.г. е бил забелязан в кметството на район „Северен” е обещал пред живущите в района, че е готов да продава. Неофициално се твърди, че той е подставено лице на строителен предприемач - арабин, който има построени вече около 10 жилищни комплекса в Пловдив. 

За първи път пловдивчани изригват така категорично срещу застрояване в града. По-масов протест от този на кършакалии досега не е имало в Пловдив. Кварталът е един от най-гъсто застроените в Пловдив и затова хората обявиха, че са готови да блокират булеварди, но да не позволят паркът им да бъде застроен. Възрастните пловдивчани си припомнят, че на същото място преди десетилетия е бил ситуиран легендарният 9-и пехотен пловдивски полк. Много от наследниците на войниците и офицерите от този полк и до ден днешен живеят в квартала.

Снимки авторът архив

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.