Пловдив - шампион по откриване на нови работни места

Пловдив - шампион по откриване на нови работни места

В пет града в страната през 2019 г. ще се търсят нови служители

С 12% ще се увеличи заетостта в Пловдив през 2019г. Това е с 4 на сто повече в сравнение с края на тази година, с което градът под тепетата изпреварва София.

За догодина прогнозата за столицата се подобрява с 2% и достига до ръст от 9 на сто. Това става ясно от изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България. Освен в Пловдив, ръст на новооткрити работни места ще има и във всички големи региони в страната, като търсенето на нови служители основно ще е съсредоточено в още 4 града. Ситуацията за трудова заетост във Варна е същата, като в столицата. В Русе и Бургас процентът на трудещите се ще скочи с около 8 на сто.

Нивата се очаква да се увеличат във всички 10 индустрии. Най-добри са очакванията за сектори като финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги - ръст от 25%. 19% повече работници пък се очаква да бъдат наети в строителството, докато в промишлената търговия на едро и дребно увеличението е с 14 на сто. При земеделието, горското стопанство и производството пък процентът ще бъде 10 на сто. Най-слаби са прогнозите за наемане на нови служители при миньорите и в публичния сектор - ръст от само 2%. Работодателите от средно големи компании най-често наемат нови служители 11% от фирмите смятат да увеличат персонала си, 7% - да го намалят, а 78 на сто не очакват промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта в страната е +8%.

Въпреки това обаче очакванията за ръст на заетостта са най-слаби от 4 години насам. „Това се дължи на факта, че в началото на годината фирмите обикновено изчакват да видят как ще се развият нещата, преди да вземат по-сериозни решения за увеличение на работната сила. В същото време компаниите все по-често споделят притесненията си, че имат нужда от нови служители, но не могат да намерят достатъчно подходящи кандидати. В момента едни от най-търсените профили включват работници и експертни позиции и много работодатели вече започнаха да внасят такива таланти от чужбина“, каза Александър Хангимана, управляващ директор на „ManpowerGroup Балкани“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.