Пловдив с най-много празни офиси

Пловдив с най-много празни офиси

Наемите за лукс канторите в големите градове в провинцията са от 7,5 до 9 евро/кв. м

Извън София най-много офиси чакат наематели в Пловдив, сочи проучване на пазара на Colliers. Под тепетата делът на празните кантори е 16%, докато във Варна е 13%. Най-малък - само 6% е в Бургас.

Офертите за наеми за офиси клас А офиси в трите града се движат от 7.5 до 9 евро на квадратен метър на месец. Най-високи са в Пловдив - от 9 евро на кв. м, докато във Варна и Бургас са от 7.5 евро на кв. м.

Към края на третото тримесечие на годината, предлагането на офиси клас А и Б в Пловдив е 254,600 кв. м, сходно е и в морската столица Варна - 254,000 кв. м, докато в Бургас е значително по-малко - 62,000 кв. м. Най-голям обем сгради в строеж се наблюдава в Пловдив (76,100 кв. м), следван от Варна (21,800 кв. м) и Бургас (19,500 кв. м).

Търсенето извън столицата през 2020 г. е движено от различни сектори, като най-голям обем и в трите града заема ИТ и аутсорсинг секторът – отговорен за повече от половината от всички транзакции на пазара. Анализът показва, че към края на третото тримесечие на 2020 г. най-активните сектори, търсещи офис площи в Пловдив са били ИТ и аутсорсинг сектора (64%), следван от професионални услуги (17%), банки и финансови услуги (10%) и производство (9%). Във Варна това са ИТ и аутсорсинг секторът (52%), транспорт и спедиция (27%) и банки и финансови услуги (21%). ИТ и аутсорсинг компаниите имат принос за 77% от всички сделки в Бургас, активни в града са и представителите на енергийния и индустриален сектор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.