Пловдив пропищя от миризливки

Пловдив пропищя от миризливки

Най-страшно било нашествието им край Хирургиите до Гребната база

Това лято Пловдив пропищя от миризливки. Масовото нашествие на иначе безопасните насекоми ядосва пловдивчани, които пускат снимки с десетки скупчени на едно място по фасадите на блокове и обществени сгради миризливки.

Според едни от тях твърде големият брой на миризливите насекоми се дължи на изчезналите в града врабчета. Оказва се обаче, че това обяснение не е вярно и че преброяване, колко са врабчетата в Пловдив, през годините не е правено. Затова и не можело да се каже, че именно градските врабци са виновни за нашествието на насекомите, обясни шефът на Природонаучния музей в Пловдив гл. ас. Огнян Тодоров.

„Това е нормално явление при някои видове. Нарича се „каламитет”. През някои години част от видовете, защото условията са по-подходящи за размножаването им, стават много. И тъй като в момента това е периодът, в който тези насекоми си търсят укрития, за да могат да презимуват и са по-видими за хората”, обясни гл. ас. Тодоров. Именно защото миризливките се струпват повече на едно място – примерно по фасади на блокове и край мрежи и прозорци на обществени сгради и апартаменти, то затова са по-видими за хората. „Годината беше по-влажна, не беше много горещо лятото. Затова и условията за размножаване на миризливките са били подходящи. Примерно през следващите една – две години може да нямат такива идеални условия за размножаване и броят им да намалее, а след 5 години пак да ги има много. Има динамика в популацията им”, каза шефът на Природонаучния музей. Той обясни, че миризливките нямат много естествени хищници именно поради секрета, който изпускат и останалите насекомоядни видове ги избягват. Един от естествените им хищници са жабите. „Миризливките са вид, който се храни с растителни сокове, не напада човека, не предизвиква никакви проблеми. Те се водят от групата на полутвърдокрилите, от която група има и вредители по различни култури. Други полутвърдокрили са постоянната дървеница, която вече е проблем за хората. Всъщност най-големият, защото живее по къщите и смуче кръв”, обясни Огнян Тодоров.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.