Пловдив купува динозаври за 190 бона за Природонаучния музей
2

Пловдив купува динозаври за 190 бона за Природонаучния музей

Тиранозавър Рекс ще е в естествен размер – 8 метра, ще диша, мига и ще се движи

Община Пловдив ще купи 12 динозавъра от Китай на стойност 190 000 лева. Те ще бъдат експонирани в бившата кръгла зала за кръщенета „Лотус” на Регионалния природонаучен музей, която е реновирана и чака своите нови „обитатели”. Най-атрактивният експонат в изложбата „Ранна креда” ще е висок 8 метра и ще е тиранозавър.

Той ще бъде разположен в купола на старата обредна зала и ще посреща всички посетители, съобщиха кметът на града Иван Тотев и директорът на музея д-р Огнян Тодоров. Динозаврите ще представляват интерактивни аниматроник модели – ще могат да се движат, да мигат и дишат. Общо 12 вида ще бъдат поставени, а акцентът ще е тиранозавър Рекс в реален или леко умален размер - приблизително 8 метра висок. Когато посетителите влязат, първо ще видят главата на динозавъра.

Предвидени са и макети на гнезда с яйца на динозаврите. Ще бъдат представени още летящи и плуващи видове и най-вече по-атрактивни такива, които ще впечатляват и деца, и възрастни. Мотото на новата зала е „Добре дошли в различните светове“. Това е и последната част от пъзела по завършване обновяването на Природонаучния музей.

Обновената зала ще бъде оформена като пейзаж от Ранна Креда – с папрати, бутафорна растителност, по стените ще има движещи се обекти – един динозавър или анимирана рисунка, която да създава усещане за движение.

„Предстои обявяване на обществена поръчка за експонатите, което означава, че през втората половина на следващата година, залата ще бъде готова. Общо 74 000 лева от общинския бюджет са предоставени за реализацията на проекта. Инвестицията за моделите динозаври е 180-190 000 лева за 12-те вида. Тиранозавърът заедно с гнездото с яйцата ще струва 30 000 лева”, каза Иван Тотев.

За удобство на посетителите между зала „Ботаника“ и помещението с динозаврите ще има топла връзка. В плановете на директора на Природонаучния музей Огнян Тодоров е и обособяването на зала с истински телескоп, което ще допълни визията на Планетариума. По този начин звездите ще се наблюдават в реално време и ще имаме малка обсерватория в музея.

Приходите на Природонаучния музей са с 35 000 лева повече в сравнение със същия период за изминалата година. От 160 000 на 190 000 лева. Очакванията са до края на годината да надминат 200 000 лева собствен приход от посещения и продажба на билети.

Със залата за динозаврите музеят ще има още повече посещения от хора от Пловдив, но и от жители на други градове. Най-новият експонат в музея е ягуар. Най-новата зала, която привлича още повече посетители представлява широколистна гора с надморска височина 1000-1500 метра, която представя пейзажа на Родопите със звук и светлина.

Сред най-посещаваните зали са аквариумът и живите пеперуди. Следващата година ще бъде отворена още една зала с още 6 на брой 1000-1500 литрови аквариуми.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.