Община Пловдив ще предостави безвъзмездно право на строеж на терен от 23 447 декара в район „Тракия” за изграждане на Център за върхови технологии. Проектът PlantaSyst спечели 15 милиона евро финансиране от Брюксел, а държавата ще финансира изграждането му. Предложението за безвъзмездното право на строеж е на зам.-кмета Димитър Кацарски и ще бъде разгледано на общинска сесия на 29 ноември.

Теренът ще остане общинска собственост, уточни пред журналисти кметът Иван Тотев. По думите му по темата в понеделник е имало среща с председателите на групи в местния парламент.

„В центъра освен че ще се създава най-висша наука, ще се работи и с фирми. Повечето научни работници, които ще живеят и работят в Пловдив, ще бъдат чужденци. В момента се намират в Института по зеленчукопроизводство „Марица” на „Брезовско шосе”. След като се изгради центърът, ще имаме над 70 учени от цяла Европа, които ще работят в Пловдив, заедно с българските си колеги”, обясни градоначалникът. Проектът е спечелил финансирането, като е кандидатствал директно в Брюксел. Има подкрепата на всички университети в Пловдив, уточни още Тотев. По думите му екипът е спечелил още 6 милиона евро финансиране. „Предполага се, че ЕС удължи програмата, а също така и с патентите и с науката те ще могат да се издържат. Проекътт е много престижен за Пловдив и България”, каза още кметът.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология”, финансиран по програма „Хоризонт 2020“, „Тийминг“Фаза 2, ще включва изграждането на научни лаборатории със специализирани помещения, учебен комплекс, административен корпус и оранжерии за развиване на научно-изследователска дейност.

Очакваните директни инвестиции в следващите 10 години в Научно-изследователски център по растителна системна биология и биотехнология са за 94 милиона лева, обясни миналата година ръководителят на проекта доц.д-р Цанко Гечев.

Българският проект за изграждане на научно-изследователски център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив е един от 10-е, одобрени от ЕК от общо 200 кандидатстващи проекта. Фактът, че Пловдив е голям академичен център и център на аграрните науки (особено зеленчукопроизводство) е основната причина градът да бъда избран. Над 30 университети и институти от цял свят, водещи в областта на растителната системна биология и биотехнология, подкрепят предложението на Plantasyst. По този начин ще се привлече международната научна общност и ще се изгради цялостна връзка между науката и бизнеса. Изследователските дейности, които ще се развиват в центъра са: Молекулярна физиология на стреса, Биология на развитието на растенията, Селекция и семепроизводство, Растителна метаболомика, Растителна клетъчна биотехнология.

 

 

По темата: наука
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

21 в Пловдив с Covid-19, един в тежко състояние

21 пациенти са с Covid-19 в Пловдив, от които 12 са хоспитализирани. Един от тях е в тежко състояние в отделението за интензивно лечение в Инфекциозна болница. Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Мъжът е интубиран и е на командно дишане.

ЗА ДЕН: 92 акта за разходки в Пловдив

92 акта общо състави за ден полицията в Пловдив на хора от града, които нарушават забраната да излизат за разходки, съобщиха от областната дирекция на МВР в града.