0

П лоскостъпието е ортопедично състояние, но може да прерасне в заболяване, ако не се вземат мерки навреме. Представлява деформация на подреждането на костите на ходилото. Тогава сводът спада и тогава започваме да се движим по-трудно. Това обясни пред „Монитор“ физиотерапевтът д-р Росица Шейтанова.

Плоскостъпието е ортопедично състояние, но може да прерасне в заболяване, ако не се вземат мерки навреме. Представлява деформация на подреждането на костите на ходилото. Тогава сводът спада и тогава започваме да се движим по-трудно. Това обясни пред „Монитор“ физиотерапевтът д-р Росица Шейтанова.

В резултат на това глезенът и ходилата се натоварват, защото са съседни стави. „Първоначално това е ортопедично състояние, малко встрани от нормата. Но ако продължи във времето, може да се появят болки в гърба, в ходилото, в глезена, дори в коленете. Тогава вече се превръща в болестно състояние“, обясни д-р Шейтанова.

Факторите за това са обездвижването - липсата на трениране на ходилата, наследствени моменти

- особено ако в рода е имало много хора с плоскостъпие. Често състоянието се съчетава с гръбначно изкривяване. За да се коригира, е много важно да се хване навреме и още в ранна детска възраст.

Родителите могат да разберат, че детето им има плоско стъпало, ако то започне да ходи повече на вътрешния ръб на ходилото. Тогава то криви крачето навътре в областта на глезена, или пък съобщава за болки в глезена и коленете без видима причина.

„Не казвам, че това задължително е плоскостъпие, но е първи признак, който родителят трябва да забележи и да отиде при специалист“, коментира физиотерапевтът.

По време на прегледа лекарите решават индивидуално за всеки пациент какво да бъде лечението и дали да се използват ортопедични стелки.

Това зависи от годините на детето, от тежестта на плоскостъпието и др.

При малки деца се използват различни методи и се избягват стелки. Използва се физиотерапия, лечебна физкултура, удобни обувки- няма общоприета схема. Също трябва да се прецени дали е напречен или надлъжен свод.

„Има различни видове на състоянието и лекарят трябва да прецени кое е то. Затова хората трябва да обръщат внимание на ходилата си, от тях зависи всичко нагоре по скелета и опорно-двигателната система“, каза още д-р Шейтанова. Също така има професии, които са по-рискови-става дума за хора, които стоят дълго време прави и на едно място-учители, готвачи, оператори на машини.

Макар на пръв поглед да изглежда безобидно и да е подценявано, създава не малко проблеми на страдащите от него. Често се нарича „дюстабан“, който преведен буквално означава „равно стъпало“. Често снижението на напречния свод е по-характерно за жените и е свързано с носенето на обувки с висок ток.

Укрепване на мускулите

При деца с плоскостъпие е добре да се заложи на различни специализирани упражнения, които подпомагат укрепването на мускулатурата и допринасят за правилното формиране на сводовете. Лекарите обикновено избягват ортопедични стелки и обувки, тъй като те пасивно поддържат сводовете и не спомагат за трайно разрешаване на проблема. Не бива да се забравя освен това, че сводовете на стъпалото се формират окончателно едва към 6-годишна възраст.

При възрастни обаче, особено когато промените са трайни и професията е свързана с продължително стоене, е незаменимо използването на специални стелки и обувки. Най-добре е, ако ви изработят индивидуални ортопедични стелки след вземане на мярка.

Основно е спазването на хигиенни норми при подбирането на обувки и подлагането на натоварване. Тези норми са от изключително значение в детската и юношеска възраст. Обувките трябва да са удобни с лек ток. При натоварване трябва да се правят почивки, които да дадат възможност на мускулатурата на ходилото да се възстанови.