Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените газирани напитки, тъй като увеличават риска от ранна смърт, съобщи в."Дейли мейл", цитиран от БТА.

Още по темата:

Прекомерната употреба на плодов сок, дори и когато той е 100 процента натурален, може да повиши риска ни да умрем преди да достигнем старини с 24 процента. За сравнение, от газирани напитки същият фатален процент е само 11 на сто.
Авторите на изследването от американските университети "Емъри" и "Корнел" ни успокояват, че не ни грози риск, ако консумираме по една чаша сок дневно от 150 милилитра. Но ако прекаляваме с тези напитки, излагаме на опасност нашето здраве.
Американските учени проследили данните на 13 440 души. Те трябвало да опишат колко плодови сокове и подсладени газирани напитки консумират дневно. В период от 6 години били констатирани 1000 смъртни случая поради различни причини и 168 починали от сърдечносъдови заболявания.
От получените данни се оказало, че хората с най-голяма консумация били с 11 процента повишен риск от ранна смърт за всеки допълнителни 350 грама консумация на подсладени газирани напитки. И с 24 процентов риск за всеки допълнителни 350 грама консумирани плодови сокове.
С изследването си учените предупреждават, че високата консумация на захар, дори и при натуралните сокове, неминуемо се отразява на нашето здраве. "Стопроцентовите плодови сокове и подсладените газирани напитки имат много общи неща - в тях преобладава захарта и водата", твърди един от авторите на изследването д-р Гюнтер Кюнле.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Оформя се гигантска мъртва зона на Земята

Учени от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ и университета на Луизиана прогнозираха, че в Мексиканския залив ще се появи една от най-големите безкислородни зони в историята, съобщи Сайънс алърт.