Плаващо сметище тръгна по Искър (ОБЗОР)

Изпускат язовир „Ивайловград“ през преливника

Плаващо сметище тръгна по Искър (ОБЗОР)

Продължава изпомпването на водата от къщите в Нови Искър

Плаващо сметище тръгна по река Искър в непосредствена близост до ВЕЦ "Своге". Грамада от пластмасови бутилки и опаковки са образували нещо като остров в реката.

В сметта има и всякакви битови уреди от телевизори до хладилници и седалки на автомобили. Оказва се, че високите води са довлекли отпадъците в коритото на езерото пред водноелектрическата централа.

Tози боклук винаги го е имало в реката. В момента го виждаме така натрупан заради високите води през последните дни. В нормална ситуация, когато вецовете работят, има съоръжения за почистване на водата, които автоматично събират този боклук,

след което той се извозва до сметище

коментира Васил Шуманов, представител на ВЕЦ "Своге", пред бТВ.

Особено рискова се оказа вчера ситуацията край язовир "Ивайловград". Водата започна да прелива през преливника, съобщиха от областната администрация в Хасково. Към 8 часа сутринта в сряда нивото на язовира е било 120,2 м при кота на преливане 121,0 м. При достигане на преливната точка водата от язовира се изпуска от преливниците и няма опасност за населението, поясниха от държавната управа.

В същото време от 19 часа във вторник вечерта друг язовир от каскада "Арда" - "Студен кладенец", който е преди "Ивайловград", се изпуска контролирано, като тази сутрин са


отворени две изпускателни клапи

добавиха от администрацията.
От там информират още, че ситуацията в областта след обилните валежи е спокойна. Нивата на реките спадат, като това на Марица при Димитровград, Харманли и Свиленград е много под предупредителните коти.

Междувременно през цялата нощ срещу сряда екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са отводнявали къщи в с. Мировяне, кв. “Требич“ и Волуяк. Вчера те продължиха да изпомпват водата от къщи в район „Нови Искър“ и кв. “Требич“, съобщиха от Столичната община.

Продължава и денонощното наблюдение на нивата на реките, преминаващи през територията на София.

Същата процедура продължи и в едно от най-засегнатите населени места – Петърч. Кметът на селото Борислав Борисов поясни, че засегнатите къщи са над 100. Тепърва предстои щетите да бъдат описани. 

Изтегли ли се р. Блато, нивото на водата ще спадне. Имаме план как да обезопасим и да не се стига до второ наводнение.


Теренът около къщите ще бъде повдигнат

обясни той.
Критично остава положението в община Сърница, където вчера се е активизирало свлачище в района. Заради него е ограничено движението по пътя Велинград-Сърница, съобщи кметът на общината Неби Бозов.

„Екипи на областно пътно управление успяха да направят пътя проходим, но все още трябва да се почисти свлачището. Река Доспатска на моменти на много места е излязла от коритото си и създаваше предпоставки да отнесе мостове, но вследствие на това, че дъждът спря, надяваме се, че няма да се случи това нещо. Ние направихме една много голяма дига. Населеното място Побит камък беше под реална опасност да бъде залято цялото от река Доспатска. Ще укрепим още малко дигата, превантивно“, посочи Бозов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.