Музикаутор погва и „Арена Армеец“ за концерта на Лара Фабиан (ОБНОВЕНА)

Музикаутор погва и „Арена Армеец“ за концерта на Лара Фабиан (ОБНОВЕНА)

Принципалът на залата е получил документ за уреждането на правата, сдружението е категорично, че лиценз за събитието няма

Сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор даде заявка, че ще потърси правата си по съдебен ред, в случай че домакинът „Арена Армеец“ не спре провеждането на концерта на Лара Фабиан. Белгийската звезда трябва да даде тон за песен тази вечер в най-голямата зала у нас, а въпросът дали събитието ще се състои, застана на дневен ред, след като Музикаутор алармира, че лицензът за песните не е платен.

Получихме документ от организатора, според който правата за концерта са уредени. Ние нямаме основание да затворим залата

коментира пред „Монитор“ Тодор Пройчев, пиар на Национална спортна база, която е принципал на „Арена Армеец“. Броени часове преди старта на концерта обаче от Музикаутор съобщиха, че събитието все още е без музикален лиценз. От сдружението коментираха, че ще заведат съдебен иск и срещу залата, в случай че шоуто се проведе.

Според изменения на Закона за авторското право и сродните му права от миналата година залите, в които се провеждат музикални събития, носят солидарна отговорност заедно с промоутърите, в случай че правата не са уредени. В разпоредбите е записано, че мястото за провеждането на концерта се предоставя на организатора за ползване въз основа на заверени копия от договорите за отстъпване на право за публично изпълнение на произведенията, които предстои да бъдат изпълнени. При неизпълнение залата отговаря солидарно с организатора за изплащане на дължимите възнаграждения на авторите за публичното изпълнение.

Изявата на Лара Фабиан в София е поредният концерт на голяма звезда у нас, чиито права не са уредени, съобщиха още преди дни Музикаутор. През последните четири години Queen, Scorpions, Стинг, Лени Кравиц, Том Джоунс, Ерос Рамацоти са изнесли у нас концерти, за които лицензът не е платен. Така организаторът на всички тези събития - „София Мюзик Ентерпрайсис“ (СМЕ), трупа задължения към Музикаутор, чиято роля е да разпределя възнагражденията на съответните автори, в размер (до сега) на 590 хиляди лева.

Общо 1,5 млн. лв. пък са загубите, които сдружението отчита от нелоялни промоутъри през последните години. От там обясниха пред „Монитор“, че са се правили опити въпросът със задълженията на СМЕ да бъдат решени доброволно, като според първоначална договорка това е трябвало да се случва разсрочено. Въпреки това промоутърът не е изпълнявал поетите ангажименти, което е провокирало Музикаутор и вече е предприел съдебни действия.

От СМЕ все още не отговарят на опитите на „Монитор“ да се свърже с тях за коментар по казуса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.