Платен отпуск след 4 месеца работа, вместо след 8

Платен отпуск след 4 месеца работа, вместо след 8

Обмислят Кодекс за социална закрила

Министерството на труда и социалната политика предлага минималния стаж за придобиване на право на платен годишен отпуск да бъде 4 месеца, а не 8 както е в момента, за тези които постъпват за първи път на работа или я сменят. Това заяви социалният министър Деница Сачева на семинар в Банкя.

В момента в Кодекса на труда е записано, че при постъпване на работа за първи път работникът може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж. Според министъра промените ще са в положителна и мотивираща насока за хората, които постъпват на работа за първи път.

„Предлагаме да има Кодекс за социална закрила, това е необходимо, защото законодателството е фрагментирано. Ресурсите трябва да са целенасочени, но е важно и да поддържаме баланс, за да не се получи така, че едни ще живеят на помощи, а други цял живот ще работят и няма да ползват никаква помощ от държавата“, каза още социалният министър, като уточни, че предстои това предложение да бъде внесено за гласуване в парламента.

Промени се предвиждат и за командироването на български служители в чужбина. Идеята е да се промени наредбата, така че  да се регламентират правата на хората в чужбина и да не са ощетявани, както и да имат право на допълнителни възнаграждения в приемащата страна. Обмисляме и промяна - по-висока санкция за нерегламентиран труд. Тези предложения са на ниво работна група, уточни Сачева, а до края на март ще бъдат готови окончателните текстове.

Коментира се и промяна в продължителността на извънредния труд в една календарна година да бъде 300 часа, след като се договорят работодатели и синдикати. Ще се запази общоприложимото ограничение за извънредния труд до 150 часа, но в случай, че работодатели и синдикати се договорят, ще може извънредният труд да се увеличи до 300 часа годишно. Сачева предлага и прецизиране на разпоредбите, свързани с колективното трудово договаряне.

Социалният министър заяви, че е много важно младите, хора които не учат и не работят да бъдат привлечени към пазара на труда. В тази насока предлагат програма за обучението им. „След като го преминат успешно, ще им се издаде сертификат, който пък ще им послужи за започване на работа.“, разясни Сачева. Най-много са младите безработни и неучещи на възраст от 15 до 29 години в областите Враца, Монтана, Плевен и Видин. „Част от тези хора най-вероятно са в платформената търговия или са без образование, или пък са в сектора на селското стопанство, ние ще се фокусираме, за да ги открием и да ги активираме“, коментира социалният министър.

Човешките услуги в социалния сектор са от най-голяма важност за качеството. Социалните работници в момента са 4000 хиляди, а ще са нужни поне двойно - 8000, заяви още Сачева.

Липсва ясна стратегия за условията на труд на социалните работници, необходимо е професионалната им квалификация да се повиши. Всички социални услуги ще имат нужда от хора, това което изостава е инвестицитя в тях. До март ще има готова концепция за това колко и какви хора са необходими, за да са качествени социалните услуги, увери министър Сачева.

Ще се работи и в посока на това да се минимизират неяснотите и пропуските в Закона за личната помощ. „Този закон е приет без финансова обосновка, и би струвал на държавата над 900 милиона лева. Опасенията на майките на децата с увреждания, че някой ще замени закона, са неоснователни. Няма да се заменя, но има своите проблеми и трябва да се работи върху това“, каза Сачева и добави, че бюджетът за хората с увреждания е над 3 милиарда и половина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.