Плащат ни ваучери за почивка към заплатата

До 720 лева на година

Плащат ни ваучери за почивка към заплатата

Ваучери за почивка в България ще могат да предоставят работодателите на своите служители от следващата година като добавка към заплатата.

Те ще са същите като тези за храна, които дават в момента много фирми. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред „Телеграф“. Той е получил уверение от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и от министъра на финансите Кирил Ананиев, че това ще залегне в бюджета за следващата година с цел стимулиране на пътуванията във вътрешността на страната. Общата сума, която е предвидена, е 250 млн. лева, уточни Драганов.

Идея

Идеята е хората да получават през месец по 120 лева ваучер за ваканция в страната. В момента такива се дават само за пазаруване на храна и стоки от магазините, като те важат и в някои ресторанти. Така освен ваучерите за храна ще се предоставят и такива за ваканция. В края на определен период пък хората ще имат натрупани суми от тези купони и ще могат да ги ползват в хотелите в страната.

За целта ще е необходимо фирмите, които емитират купоните за пазаруване, да изработят и такива за ваканция. Работодателите, които искат да плащат част от възнагражденията под формата на ваучери за ваканция, няма да дължат корпоративен данък върху тях, а работниците съответно данък доход.

Преди дни от СПА асоциацията лансираха това предложение, но поискаха тези ваучери да се дават само за здравна ваканция. От организацията предлагат да има ваучери или да се разшири списъкът на НОИ с центровете за лечение и рехабилитация, като бъдат допуснати сертифицираните според Наредба 5 на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването медикъл и СПА хотели. От организацията коментираха, че подобни ваучери вече са въведени в Чехия, Словакия и Словения. Те дават за пример Чехия, където е прието да се дават 150 евро за шестдневен престой до края на 2020 г., като те се кофинансират от държавния бюджет за превенция. Процедурите трябва да бъдат ползвани в чешките СПА курорти и хотели, сертифицирани според техните наредби.

На първа линия

През тази година за първи път се предоставят ваучери за почивка у нас. Те залегнаха в Закона за извънредното положение. От тях обаче можеха да се възползват само хората, които са на първа линия в борбата срещу разпространението на коронавируса - лекари, медицински сестри, полицаи и други. Стойността на тези купони бе 210 лева за седемдневна почивка в страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.