Републиканските консултанти от медицинските специалности вече ще получават хонорари, базирани на проценти от клиничните пътеки. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредба 47, която регламентира техните задължения.

Размерът на възнагражденията им не може да бъде по-малко от 15% от цената на съответната клинична пътека, клинична или амбулаторна процедура, ако става въпрос за консултация без оперативна намеса. Ако консултацията е с оперативна намеса, то заплащането на консултанта тръгва минимум от 30% от цената на съответната клинична пътека, клинична или амбулаторна процедура. Тези цифри са залегнали в проектодокумента.

Към момента републиканските консултанти получават хонорари от болниците, но сумите не са фиксирани. Всяко лечебно заведение им плаща различно според възможностите си. Случва се те дори да не получават нито лев за тази своя допълнителна дейност.

Републиканските консултанти са доказани специалисти в съответния дял на медицината и независимо, че имат основно работно място по трудов договор, са задължени да оказват помощ, когато ги извикат от някоя болница или медицински център за тежък случай с пациент.

Средно годишно се осъществяват около 400 консултаци от тях.

„С предложения проект за изменение на наредбата се цели подобряването на консултативната медицинска помощ при спешни състояния, се казва в мотивите на здравния министър Кирил Ананиев. Целта е да се подобри мотивацията на републиканските консултанти за безотказно и своевременно оказване на консултативна медицинска помощ при спешни състояния в лечебните заведения. С осигуряването на гарантирано заплащане за определени видове консултативна дейност се счита, че ще се ликвидират отказите за оказване на консултативна помощ при спешни състояния. Определените проценти за финансиране на дейността, осъществявана от републиканските консултанти, няма да доведе до затруднения в бюджета на консултираните лечебни заведения“, подчертава министър Ананиев.

„Това е една добра, позитивна и справедлива възможност да се създадат минимални прагове за заплащане на републиканските консултанти, които извършват високоспециализирана дейност. За осъществяването й им се налага често пъти да пътуват до други населени места“. Така коментира предвижданата промяна в Наредба 47 националният консултант по неврохирургия проф. Николай Габровски.

За разлика от републиканските, националните консултанти не получават средства.

В проектодокумента за пръв път се създава и хипотеза на обстоятелствата, при която републикански консултант може да бъде изключен от списъка на републиканските консултанти. Освен по собствено желание, това ще става и по виждане на министъра на здравеопазването, а още и при лишаване от свобода и обективни причини, поради които той не би могъл да изпълнява задълженията си.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кантарджиев: Починалото 3-годишно момченце е било заразено с риновирус

„Тъй като в публичното пространство започнаха да се спрягат някакви коксаки вируси и други неща, бях принуден да направя изявление, че в Националната референтна лаборатория беше получен от „Пирогов” материал на това 3-годишно дете и се доказаха риновируси.

Медицинският ДАНС проверява случай с починало дете (ОБЗОР)

Служители на Изпълнителната агенция "Медицински надзор", известна още като здравния ДАНС проверява от петък, 15 ноември, "Пирогов" за смъртта на 3-годишно момченце. То е заведено от родителите си в спешната болница на 14 ноември в изключително тежко състояние, съобщиха от лечебното заведение.

Д-р Валентина Решкова: Всяка 3-та жена е с поне една фрактура от остеопороза

- Решкова, какво представлява остеопорозата и защо се смята, че е третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните?

- Остеопорозата се определя като „тихата“ епидемия на века. Тя е хронично-прогресиращо метаболитно костно заболяване и протича абсолютно безсимптомно, с намаляване на костната плътност и нарушаване на вътрешната структура на костта, което предразполага към счупвания / фрактури.