Републиканските консултанти от медицинските специалности вече ще получават хонорари, базирани на проценти от клиничните пътеки. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредба 47, която регламентира техните задължения.

Размерът на възнагражденията им не може да бъде по-малко от 15% от цената на съответната клинична пътека, клинична или амбулаторна процедура, ако става въпрос за консултация без оперативна намеса. Ако консултацията е с оперативна намеса, то заплащането на консултанта тръгва минимум от 30% от цената на съответната клинична пътека, клинична или амбулаторна процедура. Тези цифри са залегнали в проектодокумента.

Към момента републиканските консултанти получават хонорари от болниците, но сумите не са фиксирани. Всяко лечебно заведение им плаща различно според възможностите си. Случва се те дори да не получават нито лев за тази своя допълнителна дейност.

Републиканските консултанти са доказани специалисти в съответния дял на медицината и независимо, че имат основно работно място по трудов договор, са задължени да оказват помощ, когато ги извикат от някоя болница или медицински център за тежък случай с пациент.

Средно годишно се осъществяват около 400 консултаци от тях.

„С предложения проект за изменение на наредбата се цели подобряването на консултативната медицинска помощ при спешни състояния, се казва в мотивите на здравния министър Кирил Ананиев. Целта е да се подобри мотивацията на републиканските консултанти за безотказно и своевременно оказване на консултативна медицинска помощ при спешни състояния в лечебните заведения. С осигуряването на гарантирано заплащане за определени видове консултативна дейност се счита, че ще се ликвидират отказите за оказване на консултативна помощ при спешни състояния. Определените проценти за финансиране на дейността, осъществявана от републиканските консултанти, няма да доведе до затруднения в бюджета на консултираните лечебни заведения“, подчертава министър Ананиев.

„Това е една добра, позитивна и справедлива възможност да се създадат минимални прагове за заплащане на републиканските консултанти, които извършват високоспециализирана дейност. За осъществяването й им се налага често пъти да пътуват до други населени места“. Така коментира предвижданата промяна в Наредба 47 националният консултант по неврохирургия проф. Николай Габровски.

За разлика от републиканските, националните консултанти не получават средства.

В проектодокумента за пръв път се създава и хипотеза на обстоятелствата, при която републикански консултант може да бъде изключен от списъка на републиканските консултанти. Освен по собствено желание, това ще става и по виждане на министъра на здравеопазването, а още и при лишаване от свобода и обективни причини, поради които той не би могъл да изпълнява задълженията си.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Доплащаме над 50% за лечение в доболничната помощ

Българските граждани, макар и здравноосигурени доплащат над 50% в доболничната помощ. Това съобщи проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“ по време на дискусия на тема „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“, която се проведе в София.

Средствата са за различни изследвания, назначени от лекар-специалист, които не се покриват от НЗОК или направленията са свършили, а пациентите трябва да ги направят, за да започне по-скоро терапията им.

Украинец под карантина в Стара Загора заради съмнения за коронавирус

Украински гражданин е настанен в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД за наблюдение, съобщиха от болницата. Той е с постоянно жителство в Стара Загора, но през последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари, предаде NOVA.