Плащат на берачите с масло от гюл
3

Плащат на берачите с масло от гюл

Бартер по време на криза

Лавина от рози бавно набира скорост и може да срине сектора. Въпреки че тази година се очаква изобилна реколта, всички - производители, берачи и преработватели, са в ужас. Ключовата дума е липса на пари, с които да се покрият разходите по веригата на прибиране и преработване на розите. Това установи проучване на "Телеграф", дни след като стартира брането в района на Сопот.

На първо място много дестилерии са решили да не отварят врата, защото имат залежали количества с масло от миналата година. Ако отворят, то ще е само за да преработят собствените си количества цвят. Това разказа пред Телеграф биопроизводителят и собственик на дестилерия Веселина Ралчева. Тя ще спази договорите с доставчиците си от миналата година, но няма възможност да изкупи и плати цвета на други производители. Не може да плати и цената, която те очакват. И на берачи, и на производители.

Няма поръчки

Най-страшното е, че няма поръчки от външния пазар, има повсеместна криза в сектора на маслата и това не се отнася само за България, каза Ралчева. Турция започна преди нас брането и е смъкнала цените, това се отразява и на нас. Залогът е голям, да приберем цвета, да го преработим и да го съхраним на вода и масло за по-добри дни. Сега в условията на Коронавирус на никого по света не му се занимава с аромати, става ясно от думите й. Всеки по веригата трябва да отстъпи по малко от очакваната печалба, за да спасим реколтата, убедена е Ралчева.

Век злато

Розовото масло издържа 100 години. В по-добри времена ще го продадем добре, каза тя. И така в следващ етап ще се плати повече на доставчици и берачи. Тя припомни, че в началото на миналия век, българската държава е държала розовото масло в Държавния резерв със статут на злато.

Малките

Особено уязвими са малките производители. Някои от тях имат договори за преработка от миналата година, но за повечето стои със страшна сила въпросът - какво ще правят с облаците от ухаещ цвят.

От една страна, те не могат да смогнат да го приберат. Причината е, че няма как да си наемат работници от борсата, защото нямат свободни пари, с които да платят надниците. Това тревожно разказа пред Телеграф Зара Клисурова. Тя е председател на Национален клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслени и енергийни култури. В организацията членуват 245 души с 10 хил. декара розови градини и лавандула. Те са от 5 дка до 100 дка насаждения.

Дългове

Клисурова обясни, че в организацията има производители, които чакат суми от по 7 хил. лв от миналата година. Дестилериите още не са им се издължили. Малките и средните не могат да се възползват и от безлихвените кредити на банките заради кризата. Причината е, че не могат да докажат производство през зимните месеци, каквото е изискването на трезорите.

Колапс

Намираме се пред прага на истински колапс, каза Клисурова. От седмици тя обикаля, за да намери кой да преработи цвета на производителите, но и да им плати. Ако не им плати, те пък няма как да платят на берачите, а така цветът просто ще загине. Готови сме да плащаме в натура на тези, които биха проявили желание да берат. Цвят срещу розово масло и розова вода, отговори на въпроса на Телеграф Клисурова за възможността за бартер.


Правят хапове и мехлеми

Водата излекувала сръбски дипломат

Клисурова разказа, че към този момент една розоварна се е съгласила да преработва цвета на хора от организацията, но им дава само четири дни. Останалото време от сезона разпределя към свои постоянни доставчици на цвят от минали години.

Има възможност за преработка на ишлеме, ако градините се съгласят. Добиват водата и маслото пред тях, като си заплащат само процеса на преработка. Не е ясно колко собственици на градини ще се съгласят на подобна стъпка, предвид вопиющата нужда от пари.

Според Клисурова сега е моментът да започнем да преработваме маслото за добавена стойност. Тя разказа история, която потвърждава лечебните свойства на розовите продукти. Капки розова вода върху маската няколко дни спасили от кашлица сръбски дипломат. Тя пък споделила опита си с приятели, които точно по време на кризата приложили нейния опит и прочистили дишането си.

Вече има български компании, които предлагат освен води, масла и дражета, и сиропи от тях с лечебно действие. Някои от тях бяха изложени на Зелената седмицата в Берлин. Поради нищожните количества в разгара на грипната епидемия се оказа, че всичко е било разпродадено там. Очевидно е, че и България и светът има нужда от обеми такива продукти. Те могат да се окажат освен приятно ухаещи и полезни за здравето ни. А това ще спаси и бизнеса с розите, който уж е българска гордост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.