Плащат 85% на болниците дори да имат по-малко постъпления за месеца

Плащат 85% на болниците дори да имат по-малко постъпления за месеца

На всички лечебни заведения, без значение дали става дума за първична или специализирана дейност, лаборатории или болници, ще бъдат изплатени 85 % от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода. Това договори Български лекарски съюз по време на преговорите с НЗОК и вече е записано в Анекса към НРД 2020-2022.

„Успяхме да договорим 85 на сто от очакваните в неепидемична обстановка постъпления да бъдат платени на лечебните заведения. Това означава, че ако например дадена болница има реализирана 70 на сто дейност за периода, то разликата от 15% ще бъде покрита от НЗОК. Постигнатото гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност заради кризата с Covid-19“, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Въвежда се и отлагателен период до 1 септември за видеозаснемането на определени оперативни интервенции от областта на медицинска специалност  "Офталмология". Друга промяна, записана в Анекса, касае лечението на солидни тумори, типични за детска възраст, като се разрешава на клиники и отделения по детска онкохематология да лекуват и пациенти навършили пълнолетие до 25-годишна възраст.

Предстои промените в Анекса към НРД 2020-2022 да бъдат публикувани в Държавен вестник и ще влязат в сила  от 01.03.2020 г.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.