Плащаш 400 лв. и ставаш фитнес инструктор (ТЕМАТА)
6

Плащаш 400 лв. и ставаш фитнес инструктор (ТЕМАТА)

Никой у нас не контролира роенето на подобни специалисти

В България само за няколко години многократно нарасна броят на хората, които се изявяват като фитнес инструктори или специалисти по различни видове спортни дисциплини по залите. Проверка на „Монитор“ установи, че у нас няма единен регистър и специализиран орган, който да оказва контрол върху подобно роене. Така ситуацията, при която може да бъдете осакатени от пишман инструктор в дадена фитнес зала, заплашва да се превърне в реалност.

На практика  всеки желаещ може да получи лиценз за фитнес инструктор, стига да мине кратък курс на обучение срещу 400 лв. такса. По думите на много специалисти в областта, в по-малките центрове дори не изискват сертификат.

До края на 2018 г. Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) е издала лицензи на 1502 организации, в чиято дейност влиза и обучение на фитнес инструктори. Наред с това в тези центрове може да се изкарат курсове и за продавач-консултант, техник, шивач, готвач или фризьор. Важно е да се знае, че от там се излиза като помощник-инструктор или с по-ниско ниво на квалификация.

Разбира се, има и такива учебни центрове, които предлагат обучение за по-високи нива (най-често Level 3) и вписване в европейския регистър. За да се стане помощник по фитнес или спортен инструктор първо ниво се минава курс по анатомия, физиология, упражнения за групи мускули, както и разучавате различни видове фитнес уреди и упражнения. Курсът продължава 4 седмици е и на цена от 450 лв. Предлагат се още мобилно и дистанционно обучение за минимум 100 лв. на курс.

Големите фитнес центрове у нас сами предлагат обучение на желаещите да се превърнат от спортуващи в инструктори, като за различните дисциплини и групови занимания има и различни организации, пред които може да се защитава ниво.

„Моите лицензи са изкарани изцяло в чужбина. Лично аз сама търся презентъри от висока световна класа, при които мога да качвам нивото си и да се усъвършенствам. Такива хора каним и на „София Фит Фест“ две поредни есени, за да може инструкторите от България да се докоснат до тях и също да имат възможност да повишат нивото си“, сподели Марина Ранкова, международно сертифициран инструктор и обучаващ треньор за България по стил Combat и основен организатор на фестивала. „Иначе, да, в България е трудно да се разбере колко и какви инструктори има, защото няма един орган за осъществяване на контрол“, допълва тя.

Доста по-крайно от нея се изказа Кристиян Чубуров, който е с най-високите нива на квалификация (EQF – L5 и L6) в европейския регистър за професионални треньори - Europe Active EREPS, а има и сертификат от американската организация ACE.

„Като цяло у нас цари беззаконие и никой не следи, нито се интересува от инструкторите. Заради това по залите е пълно с псевдотреньори, които идея си нямат от нищо свързано с фитнес, анатомия, човешка физиология, биомеханика, биохимия... У нас фитнесът се превърна в бизнес, за който по-важно е да ти прибере парите, отколкото да се грижи за здравето на хората“, казва русенецът, който е и подготвя културисти, има сертификат за кондиционен и здравен треньор.

В европейския регистър за професионални треньори (Europe Active EREPS) фигурират 103-има български специалисти. 53-има от тях са инструктори по фитнес, 19 са и персонални треньори с нива Levеl 3 и 4, а други 23-има са групови инструктори.

Сертификат по евроквалификационната рамка EQF, който е валиден във всички страни, членски на ЕС, у нас издават и от Фитнес Академия България. Те са за ниво 3 - фитнес инструктор или инструктор групови занимания. Съответно и срокът на провеждане на курса е по-дълъг – в рамките на 2 месеца с теоретично и практическо обучение и два изпита, а и цената е по-висока – 800 лв.

690 лв. пък излиза 3-месечния курс към частния колеж по спорт „Био Фит“, който работи по програми и издава лицензи на Континентална организация на регистрираните фитнес инструктори и треньори C.O.R.F.I.T.

Националната спортна академия (НСА) чрез своя Център за следдипломна квалификация също организира курсове по културизъм и фитнес. Те са едномесечни, като при успешно издържан изпит се получава удостоверение от НСА и лиценз от Българската федерация по културизъм и фитнес с правоспособност за работа като инструктор. Курсът е на цена 450 лв. плюс 150 лв. за лиценза към федерацията.

Разбира се, тези, които искат да бъдат добри професионалисти и да растат в нивата като инструктори, могат да се явяват на курсове и изпити по целия свят, организирани от съответните сдружения по различни видове дисциплини.

А на въпроса дали в България може да се сложи ред и да се контролира кой и как става фитнес инструктор, отговорът преди 4 години намериха в Испания. Тогава там бе въведен строг контрол върху дейността на инструкторите, от които се изисква диплома от лицензиран колеж или академия, а контролът се осъществява от министерството на образованието, тъй като става въпрос за обучение, макар и по вид спорт.

По инициатива на спортното министерство

Междуведомствена група ще регулира дейността на фитнес залите

Министерството на младежта и спорта е предприело действия за сформиране на междуведомствена работна група със задача проучване на възможностите за регулиране на дейността на фитнес центровете и инструкторите по фитнес. Това обявиха за „Монитор“ от ведомството на Красен Кралев.

Съставът на работната група включва представители на Антидопинговия център, Министерството на образованието и науката, Министерството на туризма, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на вътрешните работи, Националния статистически институт и Националната агенция по приходите.

В резултат на дейността си работната група ще извърши всеобхватен анализ на всички приложими норми към дейността на фитнес центровете и фитнес залите и съответно механизмите за контрол над тях. Предварителни проучвания показват, че фитнес центровете не са само спортни обекти и че такива се създават и от търговци по смисъла на Търговския закон и дейността им се осъществява в търговски обекти, които попадат под обхвата на множество регулаторни режими. За осъществяването на дейността си следва да спазват изисквания, попадащи и извън приложното поле на Закона за физическото възпитание и спорта. Така например фитнес залата, предвид характера й на обект с обществено предназначение, следва да се регистрира пред Регионалната здравна инспекция, както и в съответната община. В случай че фитнес залата предлага протеинов бар, следва да се извърши и регистрация пред Българската агенция по безопасност на храните, напомниха от ММС.

От спортното министерство информират, че в момента тече процедура по прелицензиране на Сдружение „Българска бодибилдинг и фитнес федерация“, която остана без такъв с отмяна на стария закон за физическото възпитание и спорта.

В изпълнение на изискванията на новия ЗФВС министърът на младежта и спорта е издал Наредба № 1 от 4.02.2019 г. за треньорските кадри, с която се определят изискванията за заемане на длъжности, както и условията и редът за вписването на треньорските кадри. Според нея регистрираните запазват лиценза си за двугодишен срок от влизането в сила на наредбата. Подаването на документи за вписване в регистъра може да стане от федерацията по съответния вид спорт или лично от лицето до Министерството на младежта и спорта чрез заявление, придружено със съответните документи. Вписването се извършва от определени от министъра длъжностни лица, разясняват от ММС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.