България ще заплати накуп още тази година новите изтребители F-16, като за целта ще бъде направена актуализация на държавния бюджет, стана ясно в петък. В понеделник кабинетът ще се събере на извънредно заседание, на което ще гласува промените в разходната му част, съобщиха от „Дондуков“ 1.

И добавиха, че самолетите, които трябва да подсилят разчитащите все още на старите руски МиГ-ове ВВС, „са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС“.

По-рано през деня финансовият министър Владислав Горанов обяви пред радио „Фукус“, че освен актуализацията на бюджета на въпросното заседание на МС ще бъдат разгледани подписаните от МО шефа Красимир Каракачанов договори за доставката от САЩ на изтребителите от последната супермодерна модификация Block 70 до 2023 година и обучението на пилотите и наземния персонал по поддръжка, след което те ще бъдат предложени за ратификация на НС в пакет с промените в основната финансова рамка на държавата. „Трябва да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране на този проект“, подчерта финансист номер 1. В допълнение Горанов изтъкна, че сумата по сделката от около 1,2 млрд. долара е значителна, а плащането й, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите с американската страна не е разчетено в закона за бюджета. Министърът допълни, че с тази актуализация се очаква дефицитът да бъде около 2% или малко повече, но при всички случаи под прага от 3 % по Маастрихтските критерии. „Понеже това е първата сделка между нашите две страни, на този етап ще трябва тази сделка да се финансира накуп, а когато придобием история в отношенията с Агенцията на въоръжение на САЩ, мисля, че ще можем да договаряме и по-гъвкави схеми за плащане“, изтъкна Горанов, потвърждавайки очакванията и на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, според които за цялостното реализиране на проекта за модернизиране на ВВС България ще може да закупи още осем изтребителя F-16 на разсрочено плащане и на по ниска цена, заради придобитите вече заедно с първите самолети допълнителни системи за обслужване. По думите му фискалният резерв е на достатъчно добри равнища, така че да можем да си позволим да финансираме накуп сделката, още повече, че имало добри перспективи пред нашата икономика и бюджетът позволявал това да се случи през настоящата година. По отношение на това дали се предвижда нов дълг, финансовият министър каза, че в закона за бюджета са разчетени 1 млрд. вътрешни емисии, но не трябва да се търси пряка връзка между сделката със САЩ и размера на дълга, защото тези средства ще служат през годината за запълване на резерва и за покриване на падежиращи плащания. „Нашето намерение е да продължим да си изпълняваме стратегията за дълга така, както е гласувана през миналата есен“, обобщи министърът.

Горанов коментира и планираните законови промени, чиято цел е да се ограничи допълнително възможността за злоупотреби с акцизни стоки най-вече при горивата. „Вчера отчетохме резултата от съвместната ни работа с правоохранителните органи и от 2014 година досега сме успели да увеличим с 50% приходите, като за края на тази година очакваме 14 млрд. лв. повече спрямо края на 2014 година“, заяви Горанов и отчете в допълнение, че същевременно номинално увеличението на БВП от края на 2014 година досега е с 40%,

Във връзка с кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната пък министърът припомни, че точно преди година страната ни е внесла писмо за намерение за тясно сътрудничество с ЕЦБ по отношение на Банковия надзор и успоредно с това сме кандидатствали за ERM II, като сме поставили няколко приоритета за подобряване на качеството на управление. „ЕЦБ работи вече няколко месеца с 6 български банки, скоро се очаква да излязат резултатите от проверките, които прави, след това ЕЦБ ще бъде готова да даде своята позиция може ли да се осъществи тясно сътрудничество. В допълнение сме предприели редица законодателни промени, свързани с поетите ангажименти от юли миналата година – текат редица изменения в законодателството. Когато постигнем тези законодателни решения, ще поканим колегите от ЕК да оценят напредъка по нашите приоритети и малко след това – в следващите няколко месеца, ако получим положителна оценка от ЕЦБ и ЕК, ще поискаме среща с еврогрупата, за да предложим формално кандидатстване на България в ERM II. Надявам се процесът да върви гладко и да се постигне успех в рамките на тази година“, каза Горанов.

Експерт: Изборът е добър, F-16 се e доказал в реален бой

„Мисля, че е взето оптималното-и политическо решение, и икономическите приоритети, които постигаме с тази сделка. Взимаме от всичко по малко, за да имаме максимално много. F-16 непрекъснато се подобрява, платформа, която се е доказала като много добра, те са показали възможностите си в реални бойни действия на хиляди места.“. Така военният пилот бригаден генерал Спас Спасов оцени пред Канал 3 избора за освежаване на бойния ни авиопарк на най-масовия и предпочитан в НАТО изтребител пред другите възможности, както и постигнатото при преговорите за сделката, при които цената за осемте самолета бе намалена с около 700 млн. лв. спрямо определения от Конгреса на САЩ таван от 1,6 млрд. долара. Той подчерта, че ангажиментите ни към НАТО са приоритет, а американската страна е водеща в Алианса. Спасов подчерта, че армията ни отдавна чака модернизирането на ВВС и изрази надежда НС да ратифицира договорите за финализирането на сделката.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов в Петрич: Продължавайте да строите. Рецесия така се бори - с нови заводи

"Продължавайте да строите. Рецесия така се бори - с нови заводи, с нова работна ръка и, естествено, високи заплати. Поздравление". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на нов завод в Петрич. С него е и министърът на финансите Владислав Горанов.

Маринов: Опитите за хакерски атаки към други държавни институции продължават

Продължават опитите за хакерски атаки в държавни институции, те са неуспешни благодарение на бързата ни намеса. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти.

Дават техническия директор на БНР на прокуратурата

Дават техническия директор на БНР на прокуратурата. Това става ясно от проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Обвинител номер едно я възложи на ДАНС, СЕМ и КРС под прякото ръководство на заместник главния прокурор Иван Гешев, след като програмата замлъкна за пет часа на 13 септември. 

От проверката става ясно, че не е имало техническа причина Програма "Хоризонт" на Българското национално радио /БНР/ да спре излъчването. Заради това Софийска градска прокуратура /СГП/ се заема с нова проверка - този път само на действията на техническия директор на Дирекция "Техника" в националното радио - Пламен Костов. Той ще бъде разследван с оглед на евентуално извършено престъпление по служба в качеството му на длъжностно лице.