Плащаме дигитално данъци и сметки в ЕС (ОБЗОР)

Представят плановете за приложението в Брюксел днес

Плащаме дигитално данъци и сметки в ЕС (ОБЗОР)

Вкарват и шофьорската книжка в европейския цифров портфейл

Дигитален портфейл ще позволи на потребителите от всички 27 държави-членки на Европейския съюз да влизат в уебсайтовете на местните правителства или да плащат сметки за комунални услуги и данъци, използвайки една единствена призната самоличност.

Очаква се Европейският съюз да представи плановете за общностен цифров портфейл днес след искания от страни членки да бъде намерен безопасен начин за достъп на гражданите до публични и частни онлайн услуги. Приложението ще позволи на гражданите в целия ЕС да имат сигурен

достъп до набор от частни и обществени услуги

с единен електронен идентификатор, съобщи в. "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс. Изданието се позовава на информирани източници.

Европейското приложение ще може да бъде достъпно чрез сканиране на пръстови отпечатъци или ретина, както и чрез други методи. Освен това то ще служи като хранилище, където потребителите ще могат да съхраняват официални документи като шофьорска книжка. Ще се прилага структурно разделение, за да не могат компаниите, които имат достъп до потребителски данни, да използват портфейла за всякаква друга търговска дейност, например маркетингова.

Брюксел е в преговори с държавите членки

за насоки по техническите стандарти за пускане на дигиталния портфейл, който се очаква да заработи напълно след около година, пише „Файненшъл таймс“.

“Новият идентификатор „ще се превърне в цифров близнак на европейците”, заяви по-рано европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Използването на приложението няма да бъде задължително,

но ще позволи на тези, които го правят, "да се възползват от изключително сигурна цифрова екосистема и по-голяма гъвкавост, идеална за постпандемичния живот".

Дигитални портфейли се използват и в момента, като осигуряват бърз, удобен и сигурен начин за управление на личните финанси. Те са и най-предпочитаната алтернатива на картовите плащания. ЕС обаче замисля нещо много по-значимо - цялостен достъп до публични и частно предоставяни услуги.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.