България е страната в Европейския съюз, в която болните доплащат от джоба си най-много за т.нар. лекарства с намаление по линия на Националната здравноосигурителна каса.

Този процент за останалите европейски страни е 18, показва изследване на голяма международна фармацевтична компания. Това стана независимо че се потвърждава тенденцията на нарастване на публичните разходи за лекарства средно със 7% годишно.

Причина, от една страна, са все повече включваните в реимбурсния списък на нови оригинални медикаменти, а от друга - нарастващата заболеваемост на населението. В Румъния здравноосигурените доплащат за медикаменти не повече о т 40%, в Гърция - 13,6%, в Германия и Испания - 7%, а средно за ЕС около 18 процента.

Годишно за лекарства на човек у нас се падат по 108 евро.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Плащат на републиканските консултанти от клиничните пътеки

Републиканските консултанти от медицинските специалности вече ще получават хонорари, базирани на проценти от клиничните пътеки. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредба 47, която регламентира техните задължения.

Между три оферти избират строител на детската болница

Три оферти постъпиха в Министерството на здравеопазването по обществената поръчка за изграждане на Националната детска болница, съобщиха от ведомството. Предвиденият максимален финансов ресурс на възложителя за изпълнение на обществената поръчка възлиза на 95 442 000 лв. с ДДС.