Планът

Планът "Юнкер" е помогнал основно на 15 държави в ЕС

България 18-та с привлечени инвестиции по около 50 евро на човек

Планът "Юнкер" е помогнал основно на 15 държави в ЕС, а България е 18-та с привлечени инвестиции от по около 50 евро на човек. Това пише в представения във вторник от Европейската сметна палата оценката за работата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ, плана "Юнкер").

Размерът на привлечените инвестиции може да бъде надценен, се посочва в документа. Част от подкрепата от ЕФСИ е заменила друго финансиране от ЕС и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Част от средствата са били използвани по проекти, които е можело да бъдат финансирани от частни или други обществени източници. Повечето инвестиции са отивали основно в няколко по-големи държави от ЕС с утвърдени национални насърчителни банки. От документа е видно, че с по над 6 млрд. евро инвестиции начело са Франция и Италия. В топ 10 са още Испания, Германия, Великобритания, Полша, Гърция, Швеция, Португалия и Белгия. Южните ни съседи са успели да привлекат по плана инвестиции за около 1,6 млрд. евро, като на глава от населението цифрата е над 155 евро, с което Гърция е втора. Пред нея по този показател е само Финландия с привлечени по близо 158 евро на човек. Трета е Швеция - със 140 евро на жител.

ЕФСИ е послужил за привличането на средства за осъществяването на допълнителни инвестиции в ЕС. До средата на юли 2018 г. ЕИБ е одобрила финансиране от 65,5 млрд. евро, което надхвърля очаквания размер на необходимото финансиране от 61 млрд. евро. Подкрепата от ЕФСИ е позволила на ЕИБ да увеличи четирикратно финансирането с по-висок риск в сравнение с 2014 г.

В доклада се поставят под въпрос съобщения размер на привлечени допълнителни инвестиции от 335 млрд. евро. В някои случаи използваната методика е надценила степента, в която подкрепата от ЕФСИ наистина е привлякла допълнителни инвестиции. Докладваните суми не вземат предвид това, че някои дейности на ЕФСИ са заменили други видове операции на ЕИБ и финансови лостове на ЕС. Според палатата липсата на съпоставими показатели за изпълнение и наблюдение за всички финансови инструменти и бюджетни гаранции на ЕС намалява прозрачността и способността за оценяване на резултатите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.