Плантации за трюфели сред иновациите на „Агра 2019“
3

Плантации за трюфели сред иновациите на „Агра 2019“

Плантации за трюфели ще бъдат показани в рамките на международната изложба за селско стопанство „Агра” в панаира в Пловдив. Иновацията е от европейски мащаб и включва „заразени” със спори от пет вида български трюфели фиданки от леска, дъб, габър, липа, орех и иглолистни видове. Наред с това производители ще разкрият и каква е технологията за създаване на трюферии в пустеещи земи.

Върху тях се засаждат  овощни, горски или декоративни дръвчета, в които са имплантирани семена на скъпите подземни гъби. Така техните плантации могат да се комбинират с други полезни култури, носещи допълнителен доход.

През последните години у нас се активизира производството на памук, затова български учени предлагат сортове, оценени като ново направление в селекцията. Те са с естествено оцветено кафяво влакно, по-дългото и по-фино от стандартното, с висок екологичен и стопански ефект, твърдят създателите.  Новост е и технологията за производство на твърда пшеница, подходяща за направата на високо качествени макаронени изделия. Сортът осигурява по-добри икономически резултати за фермерите. Това са част от  иновациите, които Селскостопанската академия ще  демонстрира на „Агра 2019“ наред с различни сортове растения и породи животни, технологии за тяхното отглеждане. Акцентира се на индустриалното животновъдство заради търсенето на суровини за хранителната индустрия.

Важен сегмент на „Агра 2019“ са семената, торовете и препаратите за растителна защита. Те са разработени въз основа на най-модерни екологични методи за обработка на земята, променят тотално растениевъдството и го превръщат в целогодишна дейност. Представят ги научни институти и световно известни фирми от Холандия, Австрия, Германия, Франция.

Биопроизводството е едно от водещите направления  в изложбата, където ще бъдат показани технологии и оборудване, чисти торове и препарати, продукти на  земеделски и животновъдни ферми.  В деловата програма са включени Ден на биологичното земеделие  и други събития за сектора.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.