Планираме пътните ремонти като в компютърна игра

Планираме пътните ремонти като в компютърна игра

Пътните и жилищните ремонти ще могат да бъдат планирани като компютърна игра. Това ще бъде възможно благодарение на дейностите по проекта „Големи данни за интелигентно общество“, който стартира днес.

„Ще създадем цифрови модели на града, с което ще помогнем вземането на решения за подобряване средата на града – планиране на пътища, сгради, транспорт.“, обясни координаторът на проекта Силвия Илиева. За целта първоначално

ще бъде направена жива лаборатория

в един от районите на столицата, където ще бъдат тествани технологиите. По този начин ще бъдат използвани различни данни, с които да бъде подобрен животът в града и да се избягват грешки при вземането на решения. „Преди да сме взели дадено решение то ще се моделира и потвърди научно, а не след това да разваляме нещо, което сме направили, но не е било подходящо.“, уточни Илиева.

СУ „Св. Климент Охридски“ е координатор на проекта, който ще продължи 7 години. Бюджетът му е 30 млн. евро, от които 15 млн. евро ще бъдат отпуснати по „Хоризонт 2020“, а останалите 15 млн. евро по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Освен в областта на умните градове, по проекта ще се работи в още три сфери. Втората темата е свързана с

интелигентното управление и ще подпомага министерствата

за вземане на решения, определяне на стратегии и политики на база данни и връзките между тях. Научни разработки ще има и в сферата на цифровото здравеопазване. „Ще намираме различни зависимости и ще подпомагаме да имаме по-добри диагнози, по-добри лекарства и да живеем по-добре“, каза още Илиева. Последната тема е насочена към модернизиране на индустрията.

По проекта ще бъде изграден Център за върхови постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект. В Европа има над 50 такива, но това е първият в източната ѝ част. „Проектът ще помогне на университета да повиши научните си резултати и да създадем по-голям капацитет.“, заяви ректорът на най-стария ВУЗ у нас проф. Анастас Герджиков.

В центъра ще работят над 100 учени, като фокусът е върху младите.

„Разчитаме да привлечем и българи, които са добре изявени в чужбина и чужди учени, които ще искат да работят в такъв център за върхови постижения.“, коментира още той. За целите на проекта ще бъде изградена и нова база в един от кампусите на Алма матер. Тя ще бъде оборудвана с най-новата техника, свързана с обработката на данни и изкуствен интелект.

На откриването присъства и еврокомисарят Мария Габриел, според която центърът изпраща и послание за младите. „Това показва, че младите хора, младите ни таланти имат своето бъдеще тук в страната и в Европа.“, заяви тя. Изграждането на подобно съоръжение в България пък показва, че в страната ни има качествени кадри, които могат да допринесат с идеите и иновациите си.

Еврокомсарят припомни, че все още

текат преговорите за бюджета на „Хоризонт Европа“, която е наследник на „Хоризонт 2020“.

Предложението на Европейската комисия е 100 млрд. евро, докато Европейският парламент е заявил 120 млрд. евро. „Бюджет за научни изследвания и иновации не е разход, а инвестиция в младите ни таланти да останат в Европа и нашите икономики с малките и средните предприятия да бъдат конкретно способни на фона на случващите се промени.“, заяви Габриел. По-големият бюджет пък ще включва и повече мерки за страните, които попадат в т. нар обхват на разширяване - 13-те страни членки, които се ситуират под 70% на иновационното ниво на останалите. Сред тях попада и България. В новия рамков период за тях са предвидени 3,3% от общия бюджет. „Надявам се с това увеличение повече страни като България да могат да се включат в консорциуми, да има повече центрове за върхови постижения, както държавите, които не са успели да се включат в проектите, които досега са финансирани по "Хоризонт 2020", да имат своя шанс да участват.“, допълни еврокомисарят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.