0

И добре да живееш, рано или късно ще усетиш удара на ретроградния Меркурий. Това важи с осморна сила тази година, сочена от астролозите като една от най-сложните, предвид факта, че всички планети ще бъдат ретроградни.

И добре да живееш, рано или късно ще усетиш удара на ретроградния Меркурий. Това важи с осморна сила тази година, сочена от астролозите като една от най-сложните, предвид факта, че всички планети ще бъдат ретроградни.

Преди да се опитаме, поне бегло, да разтълкуваме какво ни очаква в бъдеще, ще започнем от основите, а именно – въпроса, който вероятно мъчи всеки, който използва „ретроградния Меркурий“ само когато търси оправдание, в случай че не му върви, а именно „Какво всъщност означава терминът ретрограден?

Думата всъщност означава връщане назад. Реално планетите не се движат наобратно, но от земята изглежда, че е така поради елипсовидното им движение. Движейки се напред, планетите забавят скоростта си, спират и започват да се връщат назад, след това отново спират и после поемат напред. Различните планети имат различни периоди на ретроградност и на различен етап от време.

Най-често ретрограден е Меркурий

Това е факт и тази година, когато планетата ще забави движението си, предизвиквайки тази зрителна измама три пъти. Това веднъж се случи вече – между 17 февруари и 10 март. Ако си водите дневник, вероятно сте забелязали, че в тези дни плановете за големи покупки не са минали гладко. Астролозите съветват още да не се започват нови проекти или да се сключват договори. Следва да се избягва закупуването на имоти и дори носители на информация, техника и транспортни средства. Причината – Меркурий отговаря именно за комуникациите, пътуванията, търговията и бизнеса. Само след броени дни ще можете отново да сверите часовника си с това какво вещаят планетите и това, което реално ви се случва. Меркурий ще бъде ретрограден още от 18 юни до 12 юли, както и от 14 октомври до 3 ноември.

Именно в края на есенния месец ще приключи и целият този щур период, който планетите са ни подготвили за 2020 година и който по тъжно стечение на обстоятелствата съвпадна със световната пандемия от COVID-19. Тук е редно да се отбележи, че двете явления нямат видима корелация. „Категорично Меркурий нито в директното си, нито в ретроградното си движение е причина за вируса, за неговото настъпление или отстъпление, нито за продължителността на неговото влияние върху населението на Земята“, казва астроложката Алена. По думите й, ако планетата е „такъв зловещ човекоунищожител“, нас, хората, нямаше да ни има отдавна. Астроложката загатва единствено, че в комбинация с Плутон Меркурий може да раздаде справедливост на виновните за коронавируса – дали хората, които са го произвели, дали тези, които са скрили умишлено информация.

Последен от своята бримка тази година ще ни отпусне Нептун. Планетата ще е ретроградна в продължение на цели пет месеца. Стартира на 23 юни и ще завърши чак ден преди да се сбогуваме с ноември. Смята се, че

когато Нептун е ретрограден

границата между реалността и фантазиите се размива. Планетата всъщност ни носи възможност да изпълним най-смелите си мечти. От нас обаче зависи ясно да съзнаваме къде е гореспоменатата граница и да поставим целите си в графата на реалистичните желания. В противен случай провалът ни е в кърпа вързан. На въздействието на ретрограден Нептун особено ще бъдат подложени представителите на знаците Риби, Овен и Козирог.

Отново на подобна вълна ще е и ретроградният Уран. Тази негова фаза ще продължи дори до месец януари другата година. Действието му обаче можем да опишем като всичко друго, но не и криза. Вярва се, че от 15 август до 14 януари, когато планетата ще е ретроградна, на дневен ред идва реализацията на мечтите, като силно се увеличават тенденциите към изобретателност. Също така се смята, че планетата заличава само ненужното и вредното.

Да се върнем към предстоящите дни! За да е още по-динамична ситуацията – освен че скоро очакваме ретроградни да са Меркурий и Нептун, до 25 юни такава е и Венера. Тя е под знака на Близнаците.

Затрудненията ще са в емоционален и финансов план

Много често в този период се връщаме в миналото – срещаме се с хора от него или се връщаме към стари емоции, които очевидно не сме преживели. В случай че си мислите, че ретроградният Меркурий не е достатъчен, то и Венера „съветва“ да не бързаме с необмислени големи покупки. Препоръчва се още и да не се сключва брак, както и да се избягват всякакви кардинални решения.

Да не забравяме, че към Меркурий, Нептун и Венера, този месец се присъединява и Юпитер. Ретроградната фаза на най-голямата планета в Слънчевата система стартира още на 15 май, като ще продължи до 13 септември. В този период хората е добре да преоценим вътрешното си израстване. Изповядваме ли ценностите, които искаме, разбираме ли какво трябва да направим, за да бъдем успешни? Това са част от въпросите, чиито отговори е добре да потърсим, преди да ударят първите училищни звънци наесен.

Ако си мислите, че вече сме приключили с всички съвети на астролозите за юни – помислете пак! Още две планети ни радват през целия месец. Сатурн също е ретрограден от май до септември, като фокусът отново е насочване към дългосрочните цели и проекти. Според астролозите

заради Сатурн трябва да сме особено внимателни

за евентуално падане на рейтинга и авторитета, в същото време планетата ни предизвиква да възобновим стари ангажименти, да поправим минали грешки или пропуски. Тук може да се отбележи и здравословен ефект – до края на септември е времето да прегледаме костната си система.

Плутон, който пък е ретрограден още от 26 април и ще продължи фазата си до 5 октомври, носи голяма трансформация. Независимо дали сме готови или не за гранде промяната, тя ни чака зад ъгъла. Въпреки че се очакват големи раздели или загуби, основната идея е, че всичко това е за добро и ни спомага да израснем. Всичко това касае вътрешния ни свят, като понякога е възможно дори хората, които са около нас, да не видят разликата от тази промяна.

Тепърва пък тази година

ще усещаме влиянието на ретроградния Марс

И не ни очаква нищо добро. Когато Марс е ретрограден, всички действия стават трудни. Всичко, свързано с ремонт у дома и извън него, е обречено на провал. Активността е намалена и може да възникнат конфликтни ситуации, които обаче са краткотрайни. От 10 септември до 14 ноември не е хубаво да се започват нови проекти или да се правят хирургически интервенции, като изключение правят, разбира се, животоспасяващите такива.


ПРЕДСТОИ

4 юли и 21 декември ни поставят пред големи изпитания

След като успешно преживяхме спрягания като „най-опасен ден в годината“ - 10 юни, ни очакват други, не по-малко изпитателни дати – 4 юли и 21 декември. Причината отново се крие в подредбата на планетите.

На 4 юли вcички плaнeти от Cлънчeвaтa cиcтeмa ce cъбирaт почти под eдин ъглoв ceктoр. Тoвa acтрocъбитиe нaкaрa мнoгo световни acтрoлoзи дa направят шокиращи прoгнoзи, припомняйки, че пoдoбнo cъбиране на повече планети обикновено води до разрушителни cъбития кaтo вoйни, рeвoлюции, земетресения.

Всъщност такова събитиe нe ce e cлучвaлo в цялaтa иcтoрия нa cъврeмeннoтo чoвeчecтвo. Но подобен все пак бе случаят през 1982 г., кoгaтo нeбecнитe тeлa ce cъбрaхa oт eднaтa cтрaнa нa Cлънцeтo в дъгa oт 95 градуса. Това явление се запомни като „Eфeкта нa Юпитeр“. Въпреки че тогава нaй-лoшитe прoгнoзи нe ce cбъднaха, вулкaничнaтa aктивнocт ce увeличи мнoгoкрaтнo, последваха войната в Aфгaниcтaн и eкcплoзиятa в Чeрнoбил.

Страховете от мрачните прогнози за датата 4 юли се разпалват на фона на пандемията от коронавируса и ретроградността на 6 планети по това време – Меркурий, Венера, Юпитер, Сатурн, Нептун и Плутон. Основните аргументи са ефектът върху литосферата на смущенията на гравитацията, промените в електромагнитните полета и магнитните бури.

Според астролозите обаче най-голямото изпитание за света няма да е през лятото, а точно преди Коледа. На 21 декември ще сме свидетели на върховно съвпадение на Юпитер и Сатурн под знака на Козирога. Астролозите го наричат „Кралския съвпад“. Той винаги обозначава края на един цикъл и началото на друг. За последен път такъв имаме през май 2000 г. В този случай добре е да си спомним какво ни се е случило тогава, за да можем да си извадим съответните изводи и да сме добре подготвени за явлението.

Очакваният „съвпад“ се оказва дори троен: Плутон заедно със Сатурн и Юпитер ще бъдат заедно в една точка в Козирог, като това ще доведе до доста резки и драматични събития в живота ни в личен социален, финансов, но и в световен мащаб. Това е нов етап, нова фаза, ново начало за всички нас.