0

Н овият кмет на Русе Пенчо Милков наследява една изключително подредена община с близо 160 млн. лева бюджет, с инвестирани в предишните години 500 млн. лева в инфраструктура.

Новият кмет на Русе Пенчо Милков наследява една изключително подредена община с близо 160 млн. лева бюджет, с инвестирани в предишните години 500 млн. лева в инфраструктура.

Това коментира пред „Монитор“ досегашният градоначалник Пламен Стоилов, който управлява Русе в продължение на осем години, но ГЕРБ не го подкрепи за трети мандат.

„Има проекти, които са безвъзвратно спечелени и успешни, които догодина просто ще им отреже лентата – кейовата стена, кеят, бул. „Липник“, ул. „Потсдам“, довършването на ремонта на 150-те улици, водният цикъл на кварталите „Средна кула“ и „Долапите“. Успехът му е предопределен. Той просто не трябва да тръгне на една чистка и на подмяна на администрацията, защото машината ще спре“, съветва Стоилов новия градоначалник, който бе издигнат от местната коалиция „БСП за България“. Поздрави Милков за кампанията – „една интелигентна, съвременна, модерна кампания, без никакви оплювания и гарантиране, че ще се надгражда постигнатото“.

По думите на Стоилов Русе си остава един от „най-гербаджийските градове“, въпреки че за негов управник е избран червен кмет. Той смята, че БСП спечели, защото е имало наказателен вот - не срещу ГЕРБ, а по-скоро срещу начина, по който се е наложил изборът за кандидат за кмет. Смята, че не е бил подкрепен за трети мандат, защото срещу него е имало атака и ударът е дошъл отвътре и то на местно ниво.

„Аз бях предаден, но няма вариант Пламен Стоилов да тръгне срещу ГЕРБ, няма вариант да тръгне срещу ръководството на партията, защото партията и лично премиерът ми е дал шанс да бъда областен управител, когато никой не ме познаваше. Така че аз си оставам в Русе, оставам в ГЕРБ, ще помагам на тази партия, ако има нужда от мен, и ще работя за града си“, допълни Стоилов. По думите му ГЕРБ в Русе продължава да има силна структура, която ще съумее да преодолее вътрешните трусове, но „трябва да се очисти от някои хора“.

Пламен Стоилов бе ръководител на общинската структура на ГЕРБ в Русе до 12 юли т.г., когато подаде оставка. Много преди това тръгнаха слухове, че той не е в добри отношения с областния координатор на партията и депутат Пламен Нунев. За общински лидер бе утвърден бизнесменът Росен Даскалов. ГЕРБ застана зад кандидатурата на директорката на гимназия Диана Иванова, която се класира втора в кметската надпревара, но изгуби на балотажа.