Проф. Пламен Киров: Ще се стигне до едни безплодни спорове къде да заседава парламентът

Проф. Пламен Киров: Ще се стигне до едни безплодни спорове къде да заседава парламентът

"Става въпрос за една историческа приемственост и е хубаво откриването на пленарните сесии или по други тържествени поводи заседанията да се провеждат в историческата сграда на парламента, но на мен ми се струва, че тук ще се отиде до едни безплодни спорове за това къде да заседава изобщо парламентът, тъй като в момента имаме две пленарни зали". Това коментира пред БНТ преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров . Повод е решението първото заседание на 45-то НС да се проведе в старата, а не в новата зала.

Той определя това решение като хубаво, но прогнозира спорове по въпроса къде да заседава по принцип парламентът.

По думите му, е задължително утре да се избере председател, тъй като ролята на най-възрастния народен представител е да открие първото тържествено заседание, да ръководи полагането на клетва и да ръководи процедурата по избирането на председател на Народното събрание.

Според него народните представители, които са болни и под карантина, може да участват дистанционно в полагането на клетва, но за тази цел на първото заседание Народното събрание трябва да приеме специално решение, което да продължи действието на решението от предходното НС. "А впоследствие те ще подпишат и клетвен лист, както и останалите депутати, които ще бъдат в залата на парламента", каза още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.