Пламен Димитров: С бизнеса се договорихме за увеличение на обезщетението за безработица

Пламен Димитров: С бизнеса се договорихме за увеличение на обезщетението за безработица

„Разглеждаме над 65 мерки. По 20 от тях постигнахме съгласие с бизнеса.“ Това заяви пред БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Много важно е, че се разбрахме за минималното обезщетение за безработица. Съгласието е между нас и бизнеса, властта още не е казала своето мнение и чакаме отговора на финансовия министър. Ние предлагаме от 9 лева обезщетение да се отиде на 17 лева за безработните, които са с право на обезщетение и са били на минимално осигуряване. Бизнесът не беше много съгласен на тези 17 лева, но приеха да се увеличава процента на тази сума и потвърдиха, че е смешно да се взимат 190 лева обезщетение от хора, които са били осигурявани на 4 часа.“, обяви Димитров.

Другата много важна мярка, по която е постигнато съгласие с бизнеса, е допълнителен платен годишен отпуск за родителите. От КНСБ са предложили  да се отпуснат до 20 дни целеви платен годишен отпуск за родители, които са изразходвали отпуската си по време на извънредното положение и гледат деца до 14 години.

„Министър Сачева по-принцип е за тази мярка, но отново се чака мнението на финансовия министър", каза шефът на КНСБ.

Синдикатите и бизнесът са постигнали съгласие и за мерките в туризма.

„За туризма търсим варианти мярката 60/40 да се модифицира и да върви към 80/20. Тук говорим за хората, които ще назначаваме за предстоящия летен сезон, а не за плащания със стара дата. Според нас това е по-добра подкрепа за туризма вместо ваучерите, не че те са лоша идея. Това ще е едно директно плащане и директа подкрепа към сектора", каза още Димитров.

Съгласие имало и за мерките в транспорта, като там е договорено, че подкрепа трябва да има за всички видове.

„За следващата седмица остава да разглеждаме мерките за енергетика, земеделие. Вярвам, че следващата седмица ще имаме мерки, които са подкрепени от синдикати, бизнес и управляващи", категоричен бе президентът на КНСБ. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.