Пламен Димитров: Подкрепяме актуализацията на бюджета, имаме предложения за публичния транспорт и ваучерите

Пламен Димитров: Подкрепяме актуализацията на бюджета, имаме предложения за публичния транспорт и ваучерите

Нужни са допълнителни 50 млн. лева за градския транспорт

Президентът на КНСБ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бе обсъдена актуализацията на държавния бюджет и на бюджетите на Държавно обществено осигуряване и на Национална здравноосигурителна каса, заяви, че КНСБ подкрепя тези промени по две причини.

Едната е, че има увеличение на разходите, с които да се покрият основните направления заради, които синдикатите са искали увеличението. Сред тях са социалните разходи, тази за подкрепа на бизнеса и заетостта и за здравеопазване. Допълнитрелните 1,8 млрд. лева разходи, които дава актуализацията в тези ситеми, са жизненоважни и наистина много хора и организации чакат това да се случи, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. “На второ място – подкрепяме философията на тази актуализация. Тя не орязва други разходи за сметка на тези, които се приоритизират или добавят в момента. С увеличение на приходите, които ще бъдат събрани, дори над заложените нови разходи, ние постигаме балансирано действие в действащия бюджет, като дори се предвижда малко намаление на общия дефицит в края на годината. Т.е. за 2022 г. задачата ни за фискална консолидация ще изглежда по-лесна. И тогава пак можем да сме с дефицит, по-голям от 3%, тъй като пактът за стабилност и растеж е суспендиран, и това няма да навреди на България по пътя ѝ към Еврозоната. Но 2023 г. вече трябва да стигнем нещо, което ще изисква усилия”, каза още Димитров. Той посочи, че КНСБ е направила няколко предложения, които не са залегнали в актуализацията, но са срещнали позитивната нагласа от служебния финансов министър Асен Василев. Едното е свързано с публичния транспорт, пострадал тежко по време на ковид кризата. Той се нуждае от допълнителна подкрепа от 50 млн. лв. Второто предложение, което са направили синдикатите и работодателите, е да се увеличи квотата за ваучерите за храна. Знаете, че беше увеличен размерът, който могат да ползват работодателите за издаване на ваучери от 60 на 80 лв. на месечна база, но квотата остана в размер, който сега трябва да бъде увеличен поне с 40 млн. лв. Това не са пари от бюджета. Това е важно, за да се подкрепят доходите на работещите, особено в тези светли фирми, обясни Димитров.

А по отношение на пенсиите е много важно да заявим, че имаме съгласие в тристранния съвет относно подхода за повишаване на пенсиите през тежестта на всяка година стаж. Всички, които са в законодателния орган, трябва да го чуят, независимо дали получават мандат или ще подкрепят някакъв формат на следващото правителство. Това за нас е сериозно обединение около най-справедливия и разумен вариант, който може да се предложи, поясни още президентът на КНСБ. Всички данни показват, че в края на годината ще има икономически ръст от 4,1%. За следващата година съвсем спокойно може да се мисли за ръст от 5%, което ще даде възможности за повече социални разходи, добави още прДимитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.