Пламен Димитров: Хората имат нужда от директна грантова система, не от заеми

Пламен Димитров: Хората имат нужда от директна грантова система, не от заеми

Хората имат нужда от директна грантова система, не от заемите.Новите икономически мерки са половинчати, ако не бъдат завършени. Липсват две части – освен кредити, което е добро сигурно, не казваме, че не е, приветстваме ги, но за нас е много важно как ще продължи подкрепата на заетостта и доходите. Не сме видели още дали и защо нашата мярка „75 на 100” не може да стане. Продължаваме да настояваме за нея.Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров във връзка с новите икономически мерки, предаде Нова телевизия.

Според него е нужно преструктуриране на бюджета, който не бил „калпав“, но не е предвидил разходите за бизнеса за още няколко месец, за да може през юни и юли да има спокойно финансиране на мерките.

„Дори и да бъде продължена мярката „60 на 40”, тя ще свърши работа, но няма да бъде толкова справедлива, колкото би било нашето предложение. Това, което ще липсва е грантовата подкрепа към малките фирми и към тези, които имат проблеми и не могат да вземат заем”, каза още той.

Димитров обясни, че актуализацията на бюджета трябва да се подготви за новото правителство. Председателят на АИКБ Васил Велев обаче отправи критика към бюджета.

„Занапред трябва да има три мерки за подкрепа на икономиката. Едната от тях са кредити. Това, което се прави сега е добре, за да се ускори този процес и да се облекчи достъпа до тях. Подкрепяме тази мярка. Липсват обаче другите две”, заяви Васил Велев.

„Предлагаме мярката „60 на 40” да бъде за времето на извънредната епидемична ситуация. Засега тя е до края на юли, но не е ясно дали няма да бъде удължена. Третата мярка, която отсъства, е подкрепа за фиксираните доходи на предприятията със спад повече от 30%”, каза още той.

Повечето проблеми са свързани с разходните тавани. Не може да се направят такива разходи, каза той.

И посочи, че ликвидност има.„Не е проблемът в липсата на пари, а в това, че бюджетът така е планиран, че такива пари като разходи не са предвидени“, обясни Велев.

„Настояваме в ускорен порядък да се изплатят парите на средните и малките предприятия, които чакат от една година. Този процес продължава да тече, но недостатъчно бързо. За средните предприятия са платени около 17% от тези, които имат да получават пари и то за първата вълна. Кредиторите отдавна губят търпение”, заяви Васил Велев .

„Причината за забавянето е, че парите се плащат от програма „Иновации и конкурентоспособност”, а не от бюджета, откъдето това може да стане бързо. Плащат се и от Министерството на икономиката, а не от НАП”, каза още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.