0

И зложба плакати на проф. Людмил Чехларов може да се види до 4 януари в галерия „Академия“. Тя се осъществява по идея на катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия и е посветена на 80-годишнината на автора.

Изложба плакати на проф. Людмил Чехларов може да се види до 4 януари в галерия „Академия“. Тя се осъществява по идея на катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия и е посветена на 80-годишнината на автора.

Експонатите са автентични театрални плакати (сериграфия и офсет) от музейната сбирка на НХА. Людмил Чехларов е един от най-разпознаваемите български плакатисти. За ярко изразения стил в творчеството му допринася както Сатиричният театър, където работи в продължение на няколко десетилетия, така и неговото специфично чувство за хумор. В плакатите си той нескрито поднася шеговит коментар към сюжета на пиесата и често провокира зрителя. Чехларов е ученик на класика Александър Поплилов. През годините твори и в областта на графичния дизайн, илюстрацията и живописта. Негови произведения са представяни в Русия, Куба, Италия, Канада, Германия, Индия, Сирия, Монголия, Чехия, Япония, Холандия, Франция, Латинска Америка.