Плаж върху дюните - срещу хилядарка

Плаж върху дюните - срещу хилядарка

Глоба от 1000 до 3000 лв. за поставяне на плажни принадлежности върху дюна. Това предвиждат промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които бяха приети единодушно на първо четене в икономическата комисия.

Част от новите забрани се отнасят до паркирането и престоя на пътни превозни средства, ремаркета върху подвижни или бели дюни, неподвижни дюни с тревна растителност – сиви дюни и облесени дюни. Това заяви заместник- министъра на туризма Ирена Георгиева.

Предложеното изменение е в съответствие с изискванията на Закона за защитените територии, с оглед опазването и съхранението на всички видове дюни и намиращите се в тях защитени видове на флората и фауната, които попадат в границите на зона А, зона Б или в урбанизираните територии на населените места, след границата на зона А“, уточни Ирена Георгиева.

„Една детска надуваема, плажна топка да падне върху дюната и човек може да отнесе 900 лв. глоба. Престарали са се с чупките в кръста спрямо зелените организации, явно че там се гони договореност. Сигурно Тома Белев и компанийката му, като четат законопроекта им капе мед от сърцето“, коментира бившият вицепремиер Валери Симеонов.

Той подкрепи законопроекта, въпреки спорните текстове и настоя за ясна дефиниция на термина „плажни принадлежности“.

Както и определение за МПС, тъй като имало много случаи, в които бъгите и каруци разрушавали дюните. Той повдигна въпроса и за неравноправния достъп до плажовете. „Санкциите са разпръснати по различни министерства, това означавало прекалено много баби – хилаво бебе. Ще стане както със Закона за шума“, каза Валери Симеонов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.