Роднините до четвърто коляно, включително при родство, възникнало при осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването, ще бъдат питани дали органите ни да бъдат предоставени за трансплантация, ако български гражданин изпадне в мозъчна смърт и няма по-близки роднини. Това предвижда проект за промяна в Закона за трансплантациите чрез изменения и в Закона за лечебните заведения, който беше разгледан от здравната комисия в парламента.

Целта е да се увеличи броят на донорите у нас, особено по отношение на чакащите за трансплантация на бъбреци и черен дроб, обясниха вносителите от Министерството на здравеопазването.

Според сега действащата нормативна уредба се питат за съгласие съпруг, съпруга, родители или един родител, ако другият е починал, дете, брат или сестра.

Искането на съгласие е независимо от изказаната приживе воля на лицето, което я отбелязва на предпоследната страница в здравноосигурителната си книжка. Там то вписва само несъгласието си, като до подписа му се подписва неговият личен лекар, който подпечатва със своя печат волята на своя пациент. Когато няма отметка за отказ, се смята по презумпция, че

човекът няма нищо против да стане дарител на органи

ако изпадне в мозъчна смърт.

Измененията прокарват и възможността за т.нар. кръстосано донорство – при наличие на двама реципиенти и съответно двама донори (техни роднини), които желаят да им дарят орган или тъкан, но са биологично несъвместими, да се допусне трансплантация на тези двама нуждаещи се пациенти чрез размяна на донорите (нероднини), ако те са съвместими.

Да се разреши донорството на матка по подобие на бъбреци. Тази идея също е залегнала в проекта за промяна.

Критериите дали една жена, която вече е родила деца, може да дари този свой орган на друга, която не е в състояние да износи бебето си, ще бъдат определени от лекари и специалисти за всеки конкретен случай.

Според водещи медицински специалисти в България са налице възможности за такава трансплантация, с което ще се

даде възможност на жени без матка да родят своите деца

Според тях това е орган, който се използва и може да се взема от жена, която вече е родила, казва в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев, който е вносител на законопроекта. По-нататък той уточнява, че този нов метод е с малък световен опит.

Междувременно началникът на Клиниката по нефрология в Александровска болница проф. Емил Паскалев уточни пред БНР, че кампанията на МЗ за популяризиране на трансплантациите дава положителен резултат. Той обясни, че 36 са извършените трансплантации на бъбреци за миналата година у нас. 1050 са чакащите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

60% нямат санитарно-охранителна зона

Почти всяко второ водовземане е без разрешително

60% нямат санитарно-охранителна зона

40% от водовземните съоръжения към ВиК дружествата работят без разрешително. Това обяви екоминистърът Емил Димитров след правителственото заседание в четвъртък. „Водовземните съоръжения на ВиК операторите за питейно-битовите води са 7400 броя. 40% от тях се използват без издадено разрешително и ние трябва да ги затворим. 60% пък нямат определени санитарно-охранителни зони“, каза Димитров. 

Сачева: Не може хората сами да решават да излязат в карантина

По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не се прави самоцелно и да не се притискат личните лекари да правят нещо, от което нямат нужда. Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БГНЕС.

За работа и учене във Великобритания ще се кандидатства по нова система

От 1 януари 2021 година във Великобритания ще има нова имиграционна система, по която ще трябва да кандидатстват хората, които искат да живеят, работят или учат на Острова. Това съобщи днес във Варна посланикът на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс. Тя уточни, че по новата система ще се получават точки, например за владеене на английския език, за осигурена с предложение работа, за размер на заплатата и др. Освен това, ще има и пътека за по-лесен достъп до разрешителни и визи за висококвалифицирани кадри.