„Писма от Антарктида“: бяла лястовица, кацнала по жицата на българското кино

„Писма от Антарктида“: бяла лястовица, кацнала по жицата на българското кино

Невероятни Ирмена Чичикова и Симеон Ангелов търсят отговор на въпроса съществува ли наистина благородна лъжа

Има ли благородни лъжи и каква е тяхната цена? Този въпрос стои в основата на новото българско заглавие „Писма от Антарктида“, чиято премиера ще се състои след броени дни (на 28 септември) в рамките на фестивала „Златна роза“.

С история, която хваща в емоционална бримка още в първите минути, филмът на Станислав Дончев се „грижи“ зрителят да не успее да преглътне насъбралата се буца в гърлото му почти до финалните надписи. Причината - историята е едновременно толкова невероятна, но и толкова близка до кошмарите на всеки родител, че дори и най-костеливият орех пред екрана надали ще остане безразличен към разгърнатия разказ.

В рамките на 110 минути се пренасяме в семейството на Диди (Ирмена Чичикова) и 8-годишния й син Ники (Симеон Ангелов). Трагичен инцидент взима живота на таткото Симо (Дани Ангелов, баща на момчето и в реалния живот), а в опита си да спаси детето си от мъката майката прибягва до изричането на една благородна лъжа. Така, в съзнанието на малкия Ники баща му е на експедиция в Антарктида, където няма телефони и силен интернет. Въпреки това двамата продължават да „водят кореспонденция“ с писма и имейли.

Досущ като по Йовковия разказ „По жицата“ писмата от Антарктида служат като бяла лястовичка, която носи лъч светлина обаче не толкова за сина, колкото за неговата майка. Именно чрез ентусиазма и обичта, с които детето й получава колетите от „татко си“ (всъщност, изпратени от самата нея), Диана успява да избяга макар и за кратко от тежестта на истината.

„Писма от Антарктида“ е от филмите, водени от максимата, че в живота нищо не е черно и бяло – всичко е в различните нюанси на сивото. Натуралната игра на великолепните Чичикова и малкия Симеон Ангелов допълва усещането, че историята е „извадена“ от реалността, а невероятният каст на продукцията се допълва още от Иван Стаменов, Симеон Ангелов, Мая Бабурска и Диана Димитрова. Любопитен факт е, че себе си в заглавието играе проф. Христо Пимпирев, който наистина води екипа на „филмова експедиция“ на остров Ливингстън, Антарктида. Всички те ще се опитат да развенчаят ореола на благородната лъжа, водеща след себе си дори по-драматични последствия от истината. „Мога да призная, че ми се е налагало да потуша нещо или да го забавя във времето. В нашия филм зрителите ще видят, че това води до много драматични развръзки. И в крайна сметка истината в повечето случаи е по-правилният начин“, призна неотдавна Ирмена Чичикова по повод „Писма от Антарктида“. В същото време обаче Дончев, заедно със сценарния екип (Теодора Маркова, Невена Кертова, Георги Иванов) далеч не осъждат трудното решение на страдащата майка, позовавайки се отново на тезата, че излизането от подобна ситуация не може да бъде сведено до полюсните ни разбирания за „верен“ и „грешен“ подход.

„Писма от Антарктида“ е филм, който заслужава вниманието на всеки любител на седмото изкуство, независимо дали се причислява към оптимистите или песимистите относно филмите родно производство. Това е филм, чийто сюжет разбива географски граници, поставяйки на пиедестал най-вече емоционалното израстване на всеки свой зрител.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.