Пишман доктори преглеждат в офиса

Пишман доктори преглеждат в офиса

111 служби по трудова медицина са закрити за 19 години, работят още 637

Пишман доктори без необходимата специалност правят профилактични прегледи в предприятия и фирми и пропускат заболявания. Понякога това се оказва фатално. За това алармираха лекари от различни специалности.

Онколог от голяма столична болница открива рак на гърдата на жена, дошла от провинцията на профилактичен преглед в София. Оказало се, че заболяването е факт независимо, че само преди няколко месеца на нея са й направени прегледи по месторабота, разказаха медици. Впоследствие се оказва, че докторът няма специалност медицинска онкология. За подобни случаи съобщиха за „Монитор“ и от Пациентски организации „Заедно с теб“.

Имаме два сигнала за формално извършени профилактични прегледи, които работодателят осигурява чрез наети лекари и здравни заведения по предписание на службите за трудова медицина, каза председателката на организацията Пенка Георгиева. В единият от тях става въпрос за анестезиолог, непрактикувал лекарската професия пряко с пациенти от години, който е бил нает да прави ехографски прегледи на щитовидната жлеза на работници. Другият случай е с лекар-гинеколог, който почти цял живот е работил като администратор. Той също от години не е практикувал лекарската професия, но с него е бил сключен договор да прави профилактичните прегледи на жените в голяма фирма. Този човек няма реален практически опит в кабинет, което е недопустимо, заяви Пенка Георгиева.

Целта на тези профилактични прегледи е не работодателите да отчетат дейност,

защото Законът за безопасни и здравословни условия на труд ги задължава, а да се открият заболявания, ако има такива и лечението да започне колкото е възможно по-скоро, подчерта Георгиева. Практиката обаче показва и още по-фрапантни случаи, като този от 2011 година, когато се оказа, че мним мамолог е „преглеждал“ жените, работещи в Българското национално радио, припомниха запознати. Валерий Обретенов, който е биолог, но не и лекар, беше разкрит, след като служителки се усъмнили от непрофесионалното му пипане, искането на 9 лева за преглед

и започнаха свое вътрешно разследване,

а след това се обърнаха и към медиите за огласяване на случая. Контролът върху профилактичните прегледи, организирани по месторабота, трябва да се засили, заяви проф. Цекомир Воденичаров, декан на факултата по „Обществено здраве“ в Медицинския университет – София. Макар и рядко, работодатели прекратяват договори, след като разберат, че да прегледа служителите им медицинският център, с който са сключили договор, им е изпратил доктор без необходимата специалност, показа още проверка на „Монитор“. Така е действал управителят на голяма чуждестранна компания, чиито служители е трябвало да бъдат прегледани за гръбначни изкривявания предвид спецификата на работата. Оказало се, че вместо травматолог и физиотерапевт те са били обслужени от общопрактикуващ лекар. Това станало ясно, след като била проверена службата по трудова медицина, с каквато по смисъла на Закона за здравословни и безопасни условия на труд от 1999 г. всеки работодател трябва да има сключен договор. Това важи дори ако той има само двама работници.

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.