Промени в изпита по български език и литература след 7-и клас и в начина му на провеждане ще бъдат приложени за първи път днес. Два дни по-късно е и изпитът по математика.

Тази година за първи път тестовете ще се проверяват електронно. На всеки от листовете за отговори ще има индивидуален баркод. Работите ще се сканират и затова е необходима черната химикалка.

В столицата днес на изпитите по български език и математика след 7-и клас ще се явят по 10 386 ученици. Още 682-ма са избрали изпита по желание по чужд език. За всички изпити са осигурени 1400 зали, ще има и над 2400 квестори, които ще следят за реда.

Препитването тази година ще започват от 9 часа, така че в 8,30 ч. най-късно учениците трябва да са в училището, в което учат, с документ за самоличност и черна химикалка.

Тази година тестовете по български език и по математика няма да се състоят от два отделни модула. Те ще имат две части с обща оценка. Първата част от теста по български пак ще е от 25 задачи, но вече ще има 18 със структуриран отговор, 6 - с кратък свободен отговор, и една - с разширен свободен отговор.

Втората част е преразказ с дидактическа задача.

По математика също има промени. Първата част е от 17 задачи със структуриран отговор и 3 с кратък отговор.

Във втората част вече ще има 2 задачи с кратък свободен отговор и три, в които учениците трябва да аргументират отговора.

Тази година родителите ще подават заявления за класирането само по електронен път. Това става в специална платформа, разработена от просветното министерство по три различни начина:

При първия родителят сам подава заявлението с желаните паралелки от всяко електронно устройство с достъп до интернет.

Има възможност родителят да отиде в училището на детето си и там да му съдействат да попълни заявлението електронно.

Третият вариант - отива в училище-гнездо, където специалист попълва заявлението, а родителят се подписва, че това е неговият избор. Вече са определени 10 училища-гнезда в различни райони на столицата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Няма положителни проби за коронавирус (ОБНОВЕНА)

Няма положителна пробе за коронавирус. Това съобщи щефът на националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. „В днешния ден продължават изследванията на всички проби, които ще постъпят от страната, както и от настанените през тази нощ”, уточни той.