До шест месеца ще бъде изготвена методика как да се определя ценообразуването и лимитите за обезщетенията по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Новите правила няма да посочват конкретни суми за възмездие за близките на починалите и пострадалите при катастрофи, а само критерии и индикатори магистратите и застрахователите да изчисляват парите.

Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента на второ четене на промените в Кодекса за застраховането.

Новата методика ще бъде изготвена в срок от 6 месеца

от Гаранционния фонд, след което Комисията за финансов надзор (КФН), министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика ще я одобрят. Дотогава ще важат лимити за обезщетения, но само за далечни роднини и не роднини в размер до 5000 лв. за неимуществени щети, т.нар. вреди от болки и страдания, при починал близък на пътя. Таванът ще е за широкия кръг роднини - братя, сестри, баби и дядовци, освен ако не са отглеждащи или отглеждано лице, както и лели, чичовци и племенници, братовчеди. При тях размерът на обезщетението ще се определя от съда или застрахователя.

За тесния кръг близки - родители, деца, съпруг и съпруга, включително живеещи в съжителство,

остава досегашният ред и ще се определя от съда

на базата неговото вътрешно убеждения какво е финансовото измерение на претърпените щети. Около мнението, че взетото решение е временно, се обединиха както депутатите, така и застрахователи и неправителствени организации. „Ограничението ще даде възможност да не се повишава размера на застраховката „Гражданска отговорност“, така както беше анонсирано, че би могло да се случи, след като Върховния касационен съд (ВКС) със своето тълкувателно решение разшири кръга на лицата, които могат да претендират за обезщетения“, обеща при гласуването шефката на комисията Менда Стоянова.

Средното изплащано обезщетение за загинал в катастрофа от застраховател е 118 000 лева, при искове искове за „болка и страдания“, показват разчетите на КФН. Без таван на обезщетенията застрахователните дружества е трябвало

да заделят допълнителни резерви в размер на 380 млн. лева

до края на годината, които да бъдат взети чрез премиите от задължителната за автомобилистите полица. Така шофьорите е трябвало да се бръкнат по още 124 лева. Според председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова сметките на регулатора са консервативни и сумата е щяла да бъде двойна. Опозицията не подкрепи новите промени и гласува „въздържал се“. Предстои текстовете да бъдат гласувани и на второ четене в пленарна зала.

Припомняме, че между първо и второ четене на Законопроекта за промени в Застрахователния кодекс председателят на бюджетната комисия

Менда Стоянова внесе промени за лимити на обезщетенията

след смърт на пътя - 20 хил. лв. за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хил. лв. за брат или сестра и 5 хил. лв. при "емоционални отношения". Причината е решението на ВКС за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение. На 4 ноември, премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от групата на ГЕРБ да не приемат внесените промени в Застрахователния кодекс.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Рекордни финансови активи в немските домакинства

Финансовите активи на германските домакинства (без стойността на имотите) са се увеличили до нов рекорд в началото на текущата година, предаде ДПА, позовавайки се на данни на централната банка.

До края на лятото КФН ще представи системата "бонус-малус"

От Комисията за финансов надзор (КФН) приключиха работата си по изграждане на алтернативи на предишния модел на системата "Бонус-малус". Очаква се до края на лятото системата да бъде представена за обществено обсъждане, съобщиха от КФН.